Avatar

Lena för er utan DN

av Pinja @, Västerås, söndag, september 03, 2017, 13:53 (2431 dagar sedan)

Som bekant har hon ju ett stort intresse för det principiella, Lena Andersson. Ibland blir det lite långsökt, men ofta, som idag, slår hon hon huvudet på spiken. / Pinja


Lena Andersson: Idéer är inte detsamma som våld

Frågan om förbud kryper närmare. Än så länge mumlas det mest, men slutsatsen av det som i klartext sägs är att förbud borde övervägas mot att öppet hysa nationalsocialistiska värderingar i Sverige. Hur ett sådant förbud skulle formuleras som demokratisk lag kan man undra, men få verkar intresserade av en diskussion fastän känslorna är på kokpunkten; eller just därför. Många tycks anse att det räcker att hänvisa till våldet och hatet.


Av reaktionerna att döma när man skriver att den liberala rättsstatens fria medborgare har att tolerera idéer de avskyr och åsikter de fruktar, tror en del att det är kunskaper om historiska fakta och en erfarenhetens empati som fattas. Ifall de naivt okänsliga liberalerna bara hade tillräcklig kännedom om utrotningen av judar, romer, handikappade, homosexuella och oliktänkande i Tredje riket skulle de komma till samma insikter som de mångkunniga.

Och kände de bara till vad nazister begår för våldshandlingar i vår tid och förstod vilket samhälle nationalsocialismen står för, skulle de begripa att nazister inte kan ha samma rätt som andra att skylta med sina värderingar i demonstrationer och publikationer.

För egen del brukar jag utgå från att de som skriver professionellt, och de som läser artiklar om samhälle och idéer i tidningen, känner till diktatorn Adolf Hitler i Tyskland och hans ideologi grundad på antisemitism, rasbiologi och blodets samhörighet. Utöver det brukar jag även utgå från att skribenter och läsare kan skilja på principiella resonemang och pragmatiska, och vet att inte fakta allena vägleder oss vid principers utformande.

Men jag börjar alltmer tvivla på att det går att utgå från det senare. Sverige har en så intensiv samtidshistoria av paternalistisk ingenjörskonst med bortknipsande av det farliga och moraliskt fördärvliga att vi är helt otränade i att tänka principiellt och filosofiskt. Dansbanor leder till slarviga graviditeter, stäng dem! Rusdrycker skapar elände, stryp tillgången! Invandring gör att Sverige inte är sig likt, stäng gränserna! Kommunister hotar statsskicket, avlyssna dem! Nazister begår våldshandlingar, förbjud deras ideologi!

I vårt effektiva land är empiri allt vi behöver; principer har drag av metafysik. Är en ideologi hatisk och stötande är vi givetvis faktakunniga nog att inte behålla den mitt ibland oss.

Om man emellertid inte vill vara godtycklig, empiristisk, nyttoinriktad och låta makten göra vad den vill för att den är makten, stöter man genast på problem av just principiell art: På vilken filosofisk grund skulle de anti-humanistiska åtskillnadsideologierna förbjudas? Nationalsocialismen är i första hand det, en anti-humanistisk, anti-universalistisk idé om åtskillnad mellan grupper och avvisande av individens självägande. Dess motsats är inte socialismen, utan individualismen.

Frågan om toleransen inställer sig alltså inte för att man har sett för få fotografier av massgravar, lyssnat till för få vittnesmål från Förintelsen eller har för litet faktaunderlag om svenska nazister i dag. Skälet är ett annat. Ju starkare man omfattar den liberala rättsstaten och det demokratiska samhället, desto mer formellt tillåtande har man att vara mot dem som vill avskaffa dem båda, så länge de inte sätter avskaffandet i verket.

Denna den mesta geniala av idéer för mänsklig samvaro, den universella frihetens idé, ska vi vara mycket rädda om. Och den är direkt beroende av att vi upprätthåller skillnaden mellan idé och handling och inte glider på den punkten, som så ofta sker. Ord är inte detsamma som våld och tvång, hur aggressiva och skrämmande de än känns.

Av vilka skäl borde det trots detta vara förbjudet att skylta med nazistiska värderingar i Sverige, enligt dem som önskar se ett förbud? Är det för att det skulle stärka en antirasistisk norm? Eller för att man tror att anhängarna skulle sluta begå våld om deras lära förbjöds? Eller för att idéerna inte skulle spridas om de blev olagliga? Eller är det för att ett förbud mot rasistiska ideologier vore en naturlig förlängning av lagstiftningen om hot och hets mot folkgrupp?

Dessa olika distinktioner vore det synnerligen väsentligt att diskutera med dem som upprörs över att nazister använder sina demokratiska rättigheter. I stället förses man med sedelärande berättelser, erfarenheter och exempel – faktaunderlaget – samtidigt som principdiskussionen avfärdas som seminarieövningar.

Och ifall någon fortfarande tänker att den minsann aldrig har förordat åsiktsförbud, utan bara aktivistiskt motstånd och nödvändig intolerans mot intoleransen, så måste vi konstatera några saker. Om man anser att somligas rätt att demonstrera bör krympas till friheten att ansöka om att få stå på en öde plats som valts av polisen, en plats där ingen behöver riskera att se och höra dem, då har man inte bara frånkänt vissa medborgare deras demonstrationsrätt, utan vänt den och friheten att gå samman i sina motsatser. För med en sådan ordning är man tvungen att be staten om tillstånd att alls få samlas i politiska syften.

Då har vi skapat oss en annan sorts stat än den demokratiska.

Avatar

Lena för er utan DN

av Håkan, Göteborg, söndag, september 03, 2017, 18:35 (2431 dagar sedan) @ Pinja

Bra tänkt och skrivet som så ofta, Pinja, och tyvärr en bild av debattklimatet som det brukar kallas och som märks på många sätt och på många ställen.

Håkan

Avatar

Lena för er utan DN

av Pinja @, Västerås, söndag, september 03, 2017, 21:53 (2430 dagar sedan) @ Håkan

Jag gillar Lenas principfasta sätt att resonera. Det gör liksom handlingsalternativ och konsekvenser synliga. Däremot tror jag mindre på principernas allmängiltighet än Lena. Verkligheten är allt som oftast mer komplicerad än att den låter sig inordnas i några enkelt formulerade principer. Typexemplet är ju de politiska ideologierna som när de tillämpas strikt bara leder till elände.

Pinja

Avatar

Lena för er utan DN

av Håkan, Göteborg, måndag, september 04, 2017, 07:36 (2430 dagar sedan) @ Pinja

Jag gillar Lenas principfasta sätt att resonera. Det gör liksom handlingsalternativ och konsekvenser synliga. Däremot tror jag mindre på principernas allmängiltighet än Lena. Verkligheten är allt som oftast mer komplicerad än att den låter sig inordnas i några enkelt formulerade principer. Typexemplet är ju de politiska ideologierna som när de tillämpas strikt bara leder till elände.

Pinja

Håller med, Pinja, men hon påpekar just skillnaden mellan att ha otäcka åsikter och värderingar och "...när de tillämpas..." - och att det senare är förbjudet och straffbart men inte det förra.

Håkan

Avatar

Lena för er utan DN

av Pinja @, Västerås, måndag, september 04, 2017, 20:39 (2429 dagar sedan) @ Håkan

Först när jag läste Lenas principiella resonemang, var jag böjd att hålla med, på ett ungefär i alla fall. Men så kom jag att tänka på en artikel jag läste nyligen, inkopierad nedan. Ingen regel är utan undantag, och i fallet nazister är undantaget solklart. Nej, de ska inte ha tillträde någonstans.

Pinja


Margit Silberstein

2017-08-09
Nazister vill samlas utanför Bokmässan
Jag kan inte släppa taget om några sommardagar i Visby. När Nordiska motståndsrörelsen var en del av Almedalsveckan. När Johan Hakelius skrev en raljerande krönika i Expressen och förlöjligade dem som var upprörda över att våldsbejakande nazister var med. Hakelius skymtade inga nazister, han fick inte napp, skrev han. Det fick jag. Jag såg de mörkklädda männen, spöken, vars skugga når långt in i mitt liv.

Varje morgon under sitt liv i Sverige gick pappa till brevlådan med hoppet att finna ett brev från en älskad syster. Det var så fåfängt och så hjärtskärande. Vi visste ju att hans syster Irma inte levde, att hon deporterats till något av nazisternas koncentrationsläger och att hon förmodligen mött döden i en gaskammare. Det visste förstås pappa också, men han var en drömmare, som inte ville släcka hoppet helt. Kanske var det ett sätt att minnas henne. Det var mamma, som berättade om pappas desperata livslögn, pappa själv förmådde aldrig prata med sina barn om Förintelsen, det mörka, svåra i vår familj.


Jag kunde vakna av mammas skrik om natten, hon drömde ofta mardrömmar. Auschwitz förföljde henne. Ofta brukade jag tänka att jag och min bror var en triumf över Hitler. Mammas undernärda, sargade kropp hade burit liv. Det gav henne, trots all omänsklig smärta hon genomlevt, kraft att gå vidare. Men till slut hann Auschwitz ikapp henne. Under sina sista dagar, när mamma gick in i sig själv, var hon tidvis tillbaka i Auschwitz. Det var hemskt att uppleva.

Och ja, jag hörde stöveltrampen, de som plågat mamma på natten.
Mamma och pappa finns inte längre. Men det tar inte slut med dem. Förintelsen finns i mitt blodomlopp, den är en del av mig, en tung följeslagare, som påverkat hela mitt liv. När jag var liten var jag avundsjuk på mina kamrater. De hade mormödrar och farmödrar, mostrar och fastrar. De hade en släkt. Det hade inte jag. Min familj var mördad. Jag led i skolan på måndagarna, när de andra barnen berättade om sin helg, då de ofta besökt mor- och farföräldrar, som i min trånande fantasivärld bara var milda och snälla.

Johan Hakelius skriver lättsamt, retsamt och raljant om de politiskt korrekta, de som förfasade sig över att nazisterna var där. De som hör stöveltramp för minsta lilla. Själv hittade han inte en enda nazist. Och ingen verkade skakad i Almedalen. Typiskt, noterar han. ”Jag får aldrig vara med om något spännande.”
Jag var skakad. Och ja, jag hörde stöveltrampen, de som plågat mamma på natten. Till skillnad från Hakelius ville jag inte vara med om något spännande i Almedalen. Det var inte alls spännande att känna en rädsla inför besöket. Jag var rädd för att jag, som synts i tv, skulle bli igenkänd av dem, som inte anser mig värd att andas deras luft. De som förnekar det som är sant, att jag berövats min historia och mina rottrådar, de som förnekar gasen och krematorierna. De som förnekar Auschwitz, mitt livs förbannelse. Jag var rädd för dem och jag var rädd för mina egna känslor.

Så såg jag dem. De stod där och vajade med sina gröna flaggor när Anna Kinberg Batra höll sitt tal. Jag överraskades själv av det som hände i mig. Jag kokade och hjärtat bultade. Och jag var tacksam för att varken mamma eller pappa fick uppleva scenen jag bevittnade. De hade inte heller tyckt att det var spännande. De svartklädda männen stod där som en befängd kontrast mot den skira, sköna, underbart gröna svenska sommaren. De var inte så många, men deras skugga la sig över hela Almedalsparken. Jag tänkte på vad mamma sagt om Auschwitz och det för henne så märkliga och på något sätt outhärdliga i att fåglarna kunde sjunga där i helvetet också. Gräset var grönt i Auschwitz, det hände att de svältande fångarna åt av det.
Senare på eftermiddagen gick jag till köpcentret, en liten bit utanför murarna i Visby. Där stod de, som Hakelius inte kunde hitta, och delade ut sin tidning Nordfront. Tänk att de ville ge sin antisemitiska propaganda till en judinna. Jag sa det till mannen som räckte fram tidningen mot mig. Han var helt nollställd. Det kanske var första gången han såg en livs levande judinna i ögonen. Jag fick napp. Det fick inte Hakelius.

Jag undrar om det hade känts bekvämt för Johan Hakelius att stå öga mot öga med Hédi Fried eller någon annan, som haft slumpen på sin sida och överlevt Förintelsen, och läsa upp sin krönika. Den skämtsamma texten om en misslyckad jakt på ”nassar”, som Hakelius ser som fantasifoster.

Den för ett år sedan avlidne författaren Elie Wiesel, i likhet med min mamma född i Sighet i Rumänien, har sagt att motsatsen till kärlek är inte hat utan likgiltighet. Jag undrar om jag inte just den här gången föredragit lite likgiltighet framför förlöjligande. Fast egentligen ville jag ha hur mycket ursinne som helst, politiskt korrekt eller inte, istället för förminskande. När ska vi skrika ut vår vrede om inte mot antisemitism och rasism?
Bredvid mig i parken, när Anna Kinberg Batras talade, stod en kollega och lyssnade. När han såg de mörkklädda männen blev han rasande. Tack. Jag tror inte du vet hur skönt det kändes.

Margit Silberstein är journalist och fristående kolumnist i Dagens Nyheter. Hon har tidigare varit inrikespolitisk kommentator i SVT.

Avatar

Lena för er utan DN

av Håkan, Göteborg, onsdag, september 06, 2017, 20:05 (2427 dagar sedan) @ Pinja

Först när jag läste Lenas principiella resonemang, var jag böjd att hålla med, på ett ungefär i alla fall. Men så kom jag att tänka på en artikel jag läste nyligen, inkopierad nedan. Ingen regel är utan undantag, och i fallet nazister är undantaget solklart. Nej, de ska inte ha tillträde någonstans.

Pinja

Känslomässigt förstår jag dig, Pinja, och jag avskyr nazismen som "lära" och dess utövare och anhängare då och nu och i all framtid.

För att inte få Seawolf på mig (se hans kommentar till mig i denna tråd) påpekar jag att jag avskyr kommunism och socialism och dess utövare och anhängare på samma sätt, och detsamma gäller för ultraortodoxa och för den amerikanska kristna högern och för islamister - och för att inte få Sven-Barry på mig för det senare måste jag påpeka att det inte syftar på muslimer varken i de olika grupper som finns inom islam eller på någon individ bland dem, endast på de som använder det religiösa som verktyg för egna syften.

Om man försöker tillämpa förbud för vissa föreningar att visa sig offentligt, beroende på att man ser dem som nazistiska, ger man sig in i antidemokratiska områden hur väl man än argumenterar - så länge föreningarna och dess medlemmar inte begått brott av hets mot folkgrupp karaktär.

Det finns en orsak att vi har lagar som skiljer på aktivt agerande och "bara" att ha motbjudande åsikter och värderingar.
Detta klarar sig kommunister och socialister på, liksom en stor mängd företrädare inom religiösa kretsar.

Håkan

Avatar

Lena för er utan DN

av Pinja @, Västerås, onsdag, september 06, 2017, 20:16 (2427 dagar sedan) @ Håkan

Javisst, det är ju detta som är Lenas poäng, medan min är att människan liksom världen är ofullkomlig och inte förmår formulera någon helt "oomkullrunkelig" princip. Vi får helt enkelt försöka lära oss att leva med det, men därmed inte sagt att vi ska ge upp att försöka.

Pinja

Avatar

Lena för er utan DN

av Håkan, Göteborg, onsdag, september 06, 2017, 20:55 (2427 dagar sedan) @ Pinja

Javisst, det är ju detta som är Lenas poäng, medan min är att människan liksom världen är ofullkomlig och inte förmår formulera någon helt "oomkullrunkelig" princip. Vi får helt enkelt försöka lära oss att leva med det, men därmed inte sagt att vi ska ge upp att försöka.

Pinja

För att det ett steg vidare, Pinja, så ser jag det som skrevs i artikeln som just ett försök att få bättre struktur på våra försök.

Håkan

Avatar

Lena för er utan DN

av Seawolf @, onsdag, september 06, 2017, 23:28 (2427 dagar sedan) @ Håkan

Först när jag läste Lenas principiella resonemang, var jag böjd att hålla med, på ett ungefär i alla fall. Men så kom jag att tänka på en artikel jag läste nyligen, inkopierad nedan. Ingen regel är utan undantag, och i fallet nazister är undantaget solklart. Nej, de ska inte ha tillträde någonstans.

Pinja


Känslomässigt förstår jag dig, Pinja, och jag avskyr nazismen som "lära" och dess utövare och anhängare då och nu och i all framtid.

För att inte få Seawolf på mig (se hans kommentar till mig i denna tråd) påpekar jag att jag avskyr kommunism och socialism och dess utövare och anhängare på samma sätt, och detsamma gäller för ultraortodoxa och för den amerikanska kristna högern och för islamister - och för att inte få Sven-Barry på mig för det senare måste jag påpeka att det inte syftar på muslimer varken i de olika grupper som finns inom islam eller på någon individ bland dem, endast på de som använder det religiösa som verktyg för egna syften.

Om man försöker tillämpa förbud för vissa föreningar att visa sig offentligt, beroende på att man ser dem som nazistiska, ger man sig in i antidemokratiska områden hur väl man än argumenterar - så länge föreningarna och dess medlemmar inte begått brott av hets mot folkgrupp karaktär.

Det finns en orsak att vi har lagar som skiljer på aktivt agerande och "bara" att ha motbjudande åsikter och värderingar.
Detta klarar sig kommunister och socialister på, liksom en stor mängd företrädare inom religiösa kretsar.

Håkan

Du är logiskt och analytiskt inkonsekvent, Håkan.
Du avskyr med all rätt Nazismen som "lära", gissningsvis för att den är rasistisk och totalitär mm. och vill sätta sig och sina tillhöriga över andra grupper. Vad jag inte vet däremot är om nazismen är tillnärmelsevis lika tydlig som Islam i att explicit uttrycka att lögn, våld, utpressning, dödande mm våldshandlingar samt utrotande av icke-muslimer och t.o.m dödande av avfällingar ges formen av rena påbud.
Trots detta uttrycker du inte avsky för Islam som "lära". I världen idag och i synnerhet inte inom EU någon som helst jämförelse av antalen aktiva nazister och antalet aktiva som håller sig till Islam. Vad gäller andelen av de senare som är en potentiell risk mot det demokratiska samhället kan man bilda sig en undersökningsmässigt belagd uppfattning genom att skumma igenom dessa opinionsundersökningar. Det är många, men de flesta förefaller vara såpass välgrundade att inte kan dömas ut som "fake news":

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

Lena för er utan DN

av Håkan, Göteborg, torsdag, september 07, 2017, 08:40 (2427 dagar sedan) @ Seawolf

Du är logiskt och analytiskt inkonsekvent, Håkan.
Du avskyr med all rätt Nazismen som "lära", gissningsvis för att den är rasistisk och totalitär mm. och vill sätta sig och sina tillhöriga över andra grupper. Vad jag inte vet däremot är om nazismen är tillnärmelsevis lika tydlig som Islam i att explicit uttrycka att lögn, våld, utpressning, dödande mm våldshandlingar samt utrotande av icke-muslimer och t.o.m dödande av avfällingar ges formen av rena påbud.
Trots detta uttrycker du inte avsky för Islam som "lära". I världen idag och i synnerhet inte inom EU någon som helst jämförelse av antalen aktiva nazister och antalet aktiva som håller sig till Islam. Vad gäller andelen av de senare som är en potentiell risk mot det demokratiska samhället kan man bilda sig en undersökningsmässigt belagd uppfattning genom att skumma igenom dessa opinionsundersökningar. Det är många, men de flesta förefaller vara såpass välgrundade att inte kan dömas ut som "fake news":

Det är inte lätt det här att välja ord, Seawolf, men i det jag skrev fokuserade jag mera på människor jag avskyr än på de "läror" de använder sig av.

Vid ett stort antal tidigare tillfällen har jag skrivit att jag avskyr alla religioner och jag har vid nästan lika många tillfällen skrivit att av alla religioner är islam den värsta. Detta har också varit en del av innehållet i många meningsutbyten här på upa.

Frekventa påhopp på mig personligen med påståenden att jag avskyr muslimer är också en del av så kallade meningsutbyten, väl att märka inte från dig men från andra.

Som sagt, det är svårt att välja ord som blir förstådda.

Håkan

apropå......

av ole, måndag, september 04, 2017, 00:01 (2430 dagar sedan) @ Pinja

Avatar

apropå......

av Håkan, Göteborg, måndag, september 04, 2017, 08:00 (2430 dagar sedan) @ ole

Ett riktigt agerande av norska polisen, ole, de tillbakavisade förberedde tveklöst att tillämpa sina ideér i praktiken.

Om de därefter i Sverige inte kan ställas inför rätta för dessa förberedelser visar det på brister i lagstiftningen och kanske på brister i samarbete mellan våra länders myndigheter.

Håkan

Avatar

Lena för er utan DN

av Seawolf @, måndag, september 04, 2017, 06:42 (2430 dagar sedan) @ Pinja

Lena lyckas till 100% med konstrycket att undvika att nämna den vålds- och totalitära lära som i världen idag är ett enormt mycket större hot mot frihet och demokrati än Nazismen idiotier, och vars texter och levnadsregler explicit föreskriver hur man skall utpressa, förtrycka och utrota alla oliktänkande.
Det är nog t.o.m. så illa att stackars Lena inte ens medvetet har undvikit att ens nämna islamismen, hon är troligen så hjärntvättad av PK-etablissemanget i Sverige idag att hon är mentalt blockerad.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

Avatar

Lena för er utan DN

av Håkan, Göteborg, måndag, september 04, 2017, 07:55 (2430 dagar sedan) @ Seawolf

Lena lyckas till 100% med konstrycket att undvika att nämna den vålds- och totalitära lära som i världen idag är ett enormt mycket större hot mot frihet och demokrati än Nazismen idiotier, och vars texter och levnadsregler explicit föreskriver hur man skall utpressa, förtrycka och utrota alla oliktänkande.
Det är nog t.o.m. så illa att stackars Lena inte ens medvetet har undvikit att ens nämna islamismen, hon är troligen så hjärntvättad av PK-etablissemanget i Sverige idag att hon är mentalt blockerad.

Njaee, Seawolf, ta inte i med nedsättande omdömen om personen Lena som om det vore argument, det finns redan för många som gör sådant.

Artikeln hade som tema högerextremism och inget annat, därav varken omnämnande av det du nämner och inte heller vänsterextrema eller ultraortodoxa bosättare osv osv.

Håkan

Avatar

Lena för er utan DN

av Seawolf @, måndag, september 04, 2017, 12:54 (2430 dagar sedan) @ Håkan

Lena lyckas till 100% med konstrycket att undvika att nämna den vålds- och totalitära lära som i världen idag är ett enormt mycket större hot mot frihet och demokrati än Nazismen idiotier, och vars texter och levnadsregler explicit föreskriver hur man skall utpressa, förtrycka och utrota alla oliktänkande.
Det är nog t.o.m. så illa att stackars Lena inte ens medvetet har undvikit att ens nämna islamismen, hon är troligen så hjärntvättad av PK-etablissemanget i Sverige idag att hon är mentalt blockerad.


Njaee, Seawolf, ta inte i med nedsättande omdömen om personen Lena som om det vore argument, det finns redan för många som gör sådant.

Artikeln hade som tema högerextremism och inget annat, därav varken omnämnande av det du nämner och inte heller vänsterextrema eller ultraortodoxa bosättare osv osv.

Håkan

Bara att välja det urvalet bekräftar saken, för Europa är det inte Nazism som är hotet. Att en ökande mängd personer inom Europa vänder sig mot effekterna av misslyckad och naiv invandringspolitik, betyder inte att annat än en liten del av dessa tror på Nazism.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."

apropå 2.......

av ole, tisdag, september 05, 2017, 15:02 (2429 dagar sedan) @ Seawolf

Avatar

Lena för er utan DN

av Håkan, Göteborg, onsdag, september 06, 2017, 20:14 (2427 dagar sedan) @ Seawolf

Lena lyckas till 100% med konstrycket att undvika att nämna den vålds- och totalitära lära som i världen idag är ett enormt mycket större hot mot frihet och demokrati än Nazismen idiotier, och vars texter och levnadsregler explicit föreskriver hur man skall utpressa, förtrycka och utrota alla oliktänkande.
Det är nog t.o.m. så illa att stackars Lena inte ens medvetet har undvikit att ens nämna islamismen, hon är troligen så hjärntvättad av PK-etablissemanget i Sverige idag att hon är mentalt blockerad.


Njaee, Seawolf, ta inte i med nedsättande omdömen om personen Lena som om det vore argument, det finns redan för många som gör sådant.

Artikeln hade som tema högerextremism och inget annat, därav varken omnämnande av det du nämner och inte heller vänsterextrema eller ultraortodoxa bosättare osv osv.

Håkan


Bara att välja det urvalet bekräftar saken, för Europa är det inte Nazism som är hotet. Att en ökande mängd personer inom Europa vänder sig mot effekterna av misslyckad och naiv invandringspolitik, betyder inte att annat än en liten del av dessa tror på Nazism.

Lena kan välja ämne och i en viss artikel välja vad att skriva och vad att inte skriva, Seawolf, och att ta till ord om henne som hjärntvättad och mentalt blockerad är ett lågvattenmärke för dig.


Håkan

RSS-feed av trådar
powered by my little forum