Avatar

Medborgare

av Håkan, Göteborg, lördag, september 09, 2017, 17:05 (2415 dagar sedan)

Läste som alltid dagens ledarartikel i Göteborgs-Posten, och jag har läst den ett par gånger därefter under dagen då den handlar om frågor som är viktiga för Sveriges framtid, medborgarskap och allt vad det innebär.

Dessutom har jag en del egna insikter då jag tagit hit två fruar från andra länder, under två olika tidsperioder väl att märka.

http://www.gp.se/ledare/teodorescu-sverige-sverige-%C3%A4lskade-land-1.4612859

Den första invandrarkvinnan var tyska och det var därför aldrig aktuellt att byta medborgarskap, men då i början åttiotalet var det noggrann prövning i flera år att hon verkligen var gift med mig och att vi bodde tillsammans och att det inte var ett trick att få in henne i landet med permanent uppehållstillstånd - detta var ju långt före att Sverige blev med i EU.

Dagens hanterande av migrationen och migranter av alla de slag, från de med verkliga asylskäl enligt asyllagstiftningen (ett fåtal) via de stora mängderna så kallade ekonomiska flyktingar till de med otrevliga specifika avsikter och agendor, är som ett dåligt skämt när jag tänker tillbaka på hur det var då.

Den andra invandrarkvinnan var från Vietnam och vi var gifta på helt korrekt vietnamesiskt sätt när vi kom till Sverige i slutet -90, och procedurerna för att hon skulle få uppehålls- och arbetstillstånd var ungefär som de var med tyskan, allt vänligt och civiliserat men bestämt.
Det tog några år med kallelse någon gång om året till intervjuer för att kolla att vårt äktenskap var på riktigt, och någon gång i mitten nittiotalet blev hon svensk medborgare, Det hade kunnat ske kanske något år tidigare om den vietnamesiska ambassadens handläggning av sin del varit effektivare (och utan inslag av "vänskapskorruption") i att avsluta hennes vietnamesiska medborgarskap - Vietnam accepterade inte dubbla medborgarskap.

Detta med dubbla medborgarskap är för mig också något fullständigt obegripligt och något som inte ska få förekomma, av många olika orsaker.
Just nu använder till exempel Turkiets diktator dubbla medborgarskap som verktyg för utpressning mot länder i Europa och som terror mot enskilda individer, Dawit Isaak är ett annat exempel och det finns fler i världen.

De två textstycken Alice avslutar sin artikel med är väl framförda och värda att fundera vidare över.
Det handlar om att inse att migration kommer att prägla allt större delar av världen under generationer framöver och att vi behöver skapa en nationell identitet som är inkluderande i stället för exkluderande - men inte utan villkor.

Håkan

RSS-feed av trådar
powered by my little forum