Inte bara för audiofilen ljusne

av cptn G, måndag, april 12, 2010, 10:04 (5136 dagar sedan)

Det här företaget visste jag inte om förrän nyss. Dom har en del bra idéer för bättre ljud. 4-flätning av högtalarkablar och svarning av CD och DVD t ex.
http://www.svalander.se/

Blev sugen på att renovera mina gamla Dynaco/Dynakit rörförstärkare och lika gammal AR skivspelare. Analogt är vackert ljud, trots nackdelarna. Mycket digitalt och speciellt komprimerat t ex mp3 låter inget vidare.

cptn på G

Inte bara för audiofilen ljusne

av Peter K ⌂, Stockholm, måndag, april 12, 2010, 10:14 (5136 dagar sedan) @ cptn G

Mycket digitalt och speciellt komprimerat t ex mp3 låter inget vidare.

cptn på G

.mp3 får man ta för vad det är.
Det är ett förträffligt kompakt litet format som jag anser ska jämföras med gamla tiders kassettband, dvs lysande att ha i bilstereon eller i öronpropparna på gymmet. Men visst, det är inget man njuter av hemma.

När jag renoverat klart vinden hoppas jag kunna koppla upp min gamla Protonförstärkare med de hembyggda lättdrivna och mycket dynamiska högtalarna så att jag kan ta fram vinylskivorna och spela dem på min Thorensskivspelare igen.
Ahhhhhh...

--
So Long, and Thanks for All the Fish

Avatar

mp3

av Nitgubben, torsdag, april 15, 2010, 00:49 (5133 dagar sedan) @ Peter K

Mp3 har jag alltid föraktat (men lyssnat till) för det ska man liksom och visst är de dåliga mp3-versionerna av god musik som t.ex. Spotify består oss med via nätet tämligen dåliga. Att spela upp dem via finstereon kan man bespara sig.

Dock bör man vara en öppen person och som en sådan köpte jag för en tid sedan Haydens alla symfonier på mp3 från Nimbus Records härifrån

http://www.wyastone.co.uk/nrl/index.html

På åtta CD med 320kbps mp3 får alla plats och de är många.

Då min CD-spelare inte tar mp3 (tänkte inte på det) ligger de nu på en hårddisk kopplad till finstereon och till min besvikelse måste jag säga att de inte alls låter illa. Inte roligt alls, men de låter faktiskt bra.

Vet någon om andra platser där man kan köpa CD med mp3-musik?

L

mp3

av ole, torsdag, april 15, 2010, 20:19 (5132 dagar sedan) @ Nitgubben

Avatar

mp3

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, torsdag, april 15, 2010, 22:14 (5132 dagar sedan) @ Nitgubben

320kbps mp3 är den högsta kvaliten av mp3 och ger enormt mkt bättre än den sämsta mp3an,vad det nu är för siffror på den.
Betalar man för Premium Spotify är det den kvalitén tror jag. Man kan ju även köpa låtar från Spotify, då måste det ju vara bra kvalitét.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Fina grejor!

av Gunnar S ⌂, måndag, april 12, 2010, 12:18 (5136 dagar sedan) @ cptn G

Absolut! Fläta alla era kablar. Men använd latexhandskar (Landstingets handske typ ANA-L XP2 G låter bäst) då fingerfett kan påverka den molekylara struktuen i kabelns färgpigment och få den svarta färgen att låta litet lös i konturerna över tiden. Annars tycker jag ljusgul kabel ger mest tryck i basen. Och Jimi Hendrix Puple Haze får ett ruskigt tryck i gitarrdisten med lila kabel. Bäst är att finna den färg som passar olika låtar bäst, och byta varje gång.

Ni målar väl kanterna på era CD? Svart ger någort bättre detaljrikedom, men rött en en djupare spatial lyssningsupplevelse.

Och ni har väl en startkabel mellan CD-spelarens hölje och närmaste el-element, det är fantastiskt vilken inverkan denna åtgärd har på jittret och därmed solisterna tredimensionella placering stereobilden!

Själv klär jag in hela min stereoanläggning i dubbla folielager, även högtalarna. Folien kopplar jag med 50 kvmm oxygenfri kopparkabel till minuspolen på ett löst 200 Ah bilbatteri med minst 12,6 V polspänning för att skapa en stabil katodskärm av ren likströmsminus för bibehållen absolut fas även över kamfiltertröskeln.

Och på högtalakablarna fäster jag klädnypor med gamla 5-öresmynt i koppar på ett avstånd av exakt 22,25 cm hela vägen till högtalarna. Dessa gamla kopparmynhar har en unik oxygenhalt som får metallen i mynten att oscillera med exakt 14.32 gånger CD-skivans samplingfrekvens på 44,1 kHz och kan därmed, om avståndet är exakt 22,25 cm mellan dem, excitera hela kabelsystemet till att samplingsmodulera fram och återge den 24-bitars informatione som finns dold i ett hidden layer på CD-skivan!

Gamla vinylskivor spelas bäst upp baklänges, så att skivan snurrar motsols och pickupen rör sig innifrån och ut. Transientåtergivningen blir mycket klarare när nålen långsamt får jobba upp sig till en transient istället för tvärtom. Desustom blir rumsklangen långt fastare och djupare när man närmar sig den istälet för att avlägsna sig från den.

Det kan vara litet ovant att lyssna baklänges i början. Men när man väl upptäkt hur mycket distinktare och kripigare ljudet blir nackdelarna med baklängeslyssnandet ett billigt pris för en så kvalitetshöjande audiofil åtgärd!

Tralla-lala-la, förlåt jag menar al-alal-allart!

Avatar

Fina grejor!

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, måndag, april 12, 2010, 12:37 (5136 dagar sedan) @ Gunnar S

Man måste också avmagnetisera all utrustning. Samt CD-skivor och Vinylskivor.

Personligen kör jag defluxern på mina gamla ovärderliga magnetofonupptagningar också. Det högre registret blir avgjort mjukare. En lenare och skönare känsla helt enkelt med mindre vasst scchhh-ljud och mer tonalt ljudande esoterisk nivå. Fast jag kör defluxern på 400 V trefas i stället för den skitiga 230-volten i hemmet.

Och så har jag köpt skruvar av Svalander. På riktigt alltså, aluminiumskruv för PU-skal.

mvh Snake-Oil-Barry

PS. Jag har fått tag tibetanskt GNU-fett som är perfekt att med hjälp av en tops gnida in hörselgångar och trumhinnor med, för att undvika den ack så störande örondistorsion. DS

--
アルバム「ヴェイパー・ドローイングス」から 
póg mo thóin
sǝǝɹʇ ǝɥʇ uI ʇsol ʇoƃ 'ʇsǝɹoɟ ǝɥʇ puIɟ oʇ ǝɯɐɔ ǝʍ
ǝƃɐd ɹnoʎ oʇuo sIɥʇ ǝʇsɐd puɐ ʎdoɔ 'sʎɐs sɥIʇ ʇɐɥʍ ʇno ǝɹnƃIɟ oʇ ɥƃnouǝ ʇɹɐɯs ǝɹɐ noʎ ɟI
ผลการค้นหาคลิปวีดีโอเกี่ยวกับ
नया साल मुबारक हो

och så gäller det..

av mm, måndag, april 12, 2010, 12:59 (5136 dagar sedan) @ S-B A-son

att dem maskinära horisontalkomposanten är i våg

Fina grejor!

av cptn G, måndag, april 12, 2010, 17:30 (5135 dagar sedan) @ Gunnar S

Jag visste det! Gunnar S, du är för dj-a härlig.

Du glömde att man bör stå på huvudet samtidigt. Och dricka minst 12 cl bra scotch samtidigt och alltså svälja uppåt.. Glöm ej att hålla i nämnda elelement. Och/eller klämma p-ngkulorna hårt och i baktakt.....

F-f-n vad skoj -hähähä.

Lite allvar. Man är uppväxt med visst ljud s a s. Därför njuter man helt visst av en raspig 45:a eller 12-tummare för mellan knastret förknippas allt med den ljuva tonårskärleken. Eller annat personligt och njutbart minne.

Flickorna och musiken var bättre förr. Själv duger jag lika bra än idag. Och vevgrammofon är bara för mycket. Tacka vet jag vaxrullar. Och flickor som smälter som....

cptn på G

Avatar

Fina grejor!

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., tisdag, april 13, 2010, 21:59 (5134 dagar sedan) @ Gunnar S

Jag anar en liten svag tendens till ironiskt anslag hos den gode ankringsmatadoren...

Givetvis är saker man hänger upp i gardinerna rent trams och det finns väldigt mycket lurendrejeri i den branschen. Också...

Samtidigt har jag varit med om lyssningsprov som gjort min ingenjörshjärna enormt frustrerad, jag tycker inte alls om när jag inte kan mätmässigt/teoretiskt förklara saker. Likväl så har jag hört sådant jag inte velat höra...

Mitt ibland allt nys så kan man ändå konstatera att vår vän Darwin har sett till att vår hörsel är specialiserad för att lyssna på mänskligt tal och mänskliga läten, något som rimligen försiggår väl under 10 kHz och att vi knappast kan tillgodogöra oss information i MHz-området. Samtidigt har det i lyssningsprov visats att vi kan detektera väldigt, väldigt små färgningar av ljudbilden i talbandet. För man tillbaks det till en enkel RC-länk så finnar man till sin förvåning att det tarvas bandbredd förvånansvärt långt upp.

Någonstans här kan t ex högtalarkablars reaktans komma in som en faktor. Ska man göra det rätt så är de tjocka kablar av ofattbar area av "oxygen free copper" som till oerhörda kostnader saluförs rent skrattretande. Vanlig lampsladd har rimligare egenskaper. De klassiska fyrskuvar som länken visar hur man flätar har rimligt förklarliga tekniska egenskaper.

Ska man närma sig 8 ohms impedans i kabeln så kommer man ännu längre ifrån monsterkablarnas egenskaper och då blir det snarare en hel bunt parallellkopplade par i en 10- eller 20-parskabel, helst avslutat med en konjugatimpedans. Då finns det i alla fall en teoretiskt/tekniskt rimlig bakgrund till vad man gör. Se t ex http://www.lts.a.se/Portals/0/artiklar/kabelbygg.pdf

Halleluja!

Men att färgen på isoleringen skulle spela roll eller att det skulle bli olika om man kopplar en kabel "baklänges", nej, det låter helt orimligt för mig i alla fall.

Avatar

kW

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, onsdag, april 14, 2010, 00:12 (5134 dagar sedan) @ Anders J

En gång i mitten på på 70-talet besökte jag dåvarande tekniske chefen på SR, Claes Wachtmeister. Han demonsterade bl.a. hur inspelningar från P2's konsertupptagningar lät utan kompression, alltså med originaldynamik, i detta fall ca 90 dB.

Hela härligheten spelades upp med en hiskelig transistorförstärkare med uteffekt på 500W per kanal och ett par rejält stora engelska högtalare, om jag nu kommer ihåg rätt när det gäller högtalarna.

Stärkaren mätte oklanderligt och skillnaden i lägsta och högsta volym var verklighetstroget stor, men det lät fullständigt skräpartat. Ett vasst och påträngande s.k. transistorljud utan djup och helt utan detaljer. Gröt.

Det här var innan Matti Otalas "forskning" hade fått genomslag, och jag kommer ihåg Bengt Ohlssons Xelex-burkar och hur de också mätte exemplariskt, men inte lät speciellt bra och den infekterade debatt som följde när välrenommerade s.k. guldöron till slut vågade skriva vad de hörde.

Apropos kravet på bandbredd i MHz-området, man mäter alltså inte rätt saker helt enkelt.

mvh Sven-Barry

--
アルバム「ヴェイパー・ドローイングス」から 
póg mo thóin
sǝǝɹʇ ǝɥʇ uI ʇsol ʇoƃ 'ʇsǝɹoɟ ǝɥʇ puIɟ oʇ ǝɯɐɔ ǝʍ
ǝƃɐd ɹnoʎ oʇuo sIɥʇ ǝʇsɐd puɐ ʎdoɔ 'sʎɐs sɥIʇ ʇɐɥʍ ʇno ǝɹnƃIɟ oʇ ɥƃnouǝ ʇɹɐɯs ǝɹɐ noʎ ɟI
ผลการค้นหาคลิปวีดีโอเกี่ยวกับ
नया साल मुबारक हो

Avatar

kW

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., onsdag, april 14, 2010, 14:18 (5134 dagar sedan) @ S-B A-son

När jag ser Matti Ottalas namn blir jag nostalgisk.

Han gjorde ju ett fundamentalt fel när han lyckades visa att denna märkliga Transientintermodulationsdistorsion blev värre med tilltagande förstärkning inom motkopplingsslingan och minns speciellt tillfällen när R&T:s redaktör Ulf B Strange skrev om detta.

Jag är övertygad om att ingen av dem begrep vad de snackade om alls...

Men kul var det att läsa, tänk om det hade funnits diskussionsfora och bloggar då, vad kul vi hade kunnat ha då!

Avatar

kW

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, onsdag, april 14, 2010, 14:47 (5134 dagar sedan) @ Anders J

Ulf B Strange var obegriplig även när han skrev begripligt. Och visst blir man nostalgisk när man hör hans och Otalas namn. Har bränt upp ett antal tjutande lokalt motkopplade slutsteg.

mvh Sven-Barry

--
アルバム「ヴェイパー・ドローイングス」から 
póg mo thóin
sǝǝɹʇ ǝɥʇ uI ʇsol ʇoƃ 'ʇsǝɹoɟ ǝɥʇ puIɟ oʇ ǝɯɐɔ ǝʍ
ǝƃɐd ɹnoʎ oʇuo sIɥʇ ǝʇsɐd puɐ ʎdoɔ 'sʎɐs sɥIʇ ʇɐɥʍ ʇno ǝɹnƃIɟ oʇ ɥƃnouǝ ʇɹɐɯs ǝɹɐ noʎ ɟI
ผลการค้นหาคลิปวีดีโอเกี่ยวกับ
नया साल मुबारक हो

Lyssningsprov. Tyvärr är det så att..

av Gunnar S ⌂, onsdag, april 14, 2010, 09:15 (5134 dagar sedan) @ Anders J

..när man verkligen går på djupet är det rätt få lyssningsprov som görs på ett korrekt sätt. Och resultatet blir därmed missvisande och inte sällan pekar det mot just det resultat som önskades.

Argumenten till att fläta lågsignalkabel kan jag (till nöds och viss del) köpa. Men inte när det gäller högtalarkabel.

Matti Ottala var husgud på sin tid. Men nu, 25 år senare framstår en hel del av hans rön som diskutabla.
Vem minns inte striden mellan honom och James Bongiorno som bla konstruerade GAS Ampzilla, monsterförstärkarna och hur M.O sågade J.B längs med fotknölarna. Idag har J.B omvärderats och hans konstruktioner köps till fantasibelopp av audiofiler....

Efter att ha försörjt mig på heltid med ljud sedan 1978 kan jag konstatera - det finns nog ingen bransch näst efter religionernas som ständigt lever med så mycket tyckande, snick-snack och så många charlataner.
För mig är det ett fullständigt mysterium hur man exempelvis kan åberopa ett lyssningsintryck som är åratal gammalt och som tillkom under då givna förutsättningar som referens til något man hör idag. Men det görs ständigt!
En av de bestående erfarenhetrna jag har från nästan 20 år som ljudtekniker på heltid är hur kort ens ljudminne är. Det rör sig knappt om minuter.
Och hur starkt ens uppfattning om ljudkvalitet påverkas av dagsform, snuva, humör och inte minst - vilja.

Och det är exempelvis alltid lika skoj att höra äldre män, med en hörsel som knappt uppfattar något över 10kHz, i yviga ordalag analysera de fenomen de hör i den översta oktaven...

30 år i branschen har gjort mig rätt cynisk!

Lyssningsprov. Tyvärr är det så att..

av Coppertail @, Perch mountain, onsdag, april 14, 2010, 09:37 (5134 dagar sedan) @ Gunnar S

Jag tror de flesta gubbarna här har bättre hörsel än fladdermöss.
När det gäller att uppfatta ljudet av en ölburk som öppnas.

--
Alea iacta est!

Avatar

Inte bara för audiofilen ljusne

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, måndag, april 12, 2010, 21:27 (5135 dagar sedan) @ cptn G

Det här företaget visste jag inte om förrän nyss. Dom har en del bra idéer för bättre ljud. 4-flätning av högtalarkablar och svarning av CD och DVD t ex.
http://www.svalander.se/

Blev sugen på att renovera mina gamla Dynaco/Dynakit rörförstärkare och lika gammal AR skivspelare. Analogt är vackert ljud, trots nackdelarna. Mycket digitalt och speciellt komprimerat t ex mp3 låter inget vidare.

cptn på G

Är även cptn Gin och kikar på Maringaredroben? Jag skrev om samma firma där, nån timme före dig. De hade cd med valars sång, det är helande för transistorer som blivit utsatta för syntljud.
http://www.maringarderoben.se/forum/index.php?topic=5874.msg105022;topicseen#new

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

RSS-feed av trådar
powered by my little forum