The iPresident...

av P.Griffin, torsdag, maj 13, 2010, 15:17 (5118 dagar sedan)

börjar backa ur...när ska vi båtägare börja göra samma sak? Och återgå till pappersjökort,passare, gradskiva och sudd. Kommer prylhetsen bli våran död:-| ?.
http://www.expressen.se/Nyheter/1.1986716/obama-gor-helt-om-forklarar-krig-mot-teknologin

--
Mjausi..that's my lawyer

Avatar

The iPresident...

av morpheus, torsdag, maj 13, 2010, 15:32 (5118 dagar sedan) @ P.Griffin

Vi lever i ett konsumtionssamhälle likt ett ekorrhjul där det gäller att ha så många prylar man kan innan träfracken ska på. Det finns ju givetvis undantag från regeln, och de människor kallar man oftast för excentriska. ;-) I vår "vänkrets" här på planket är väl arkivdykarn Waernhoff ett utomordentligt exempel på en sådan? Jag tror han är lyckligare än dom flesta andra som trampar på i hjulet.

Avatar

The iPresident...

av Håkan, Göteborg, torsdag, maj 13, 2010, 16:23 (5118 dagar sedan) @ morpheus

De där påståendena om konsumtionssamhällets hets och att alla människor jagar prylar tills de dör är jag hjärtligt sned på, morpheus.
Jag känner inte en enda människa som passar in på beskrivningen, gör du?
Eller någon annan upare?

Visst har vi ett samhälle med en sådan mängd olika produkter att inte ens en djinn i Tusen och En Natt skulle kunnat matcha det, men dels innebär inte detta med automatik att folk blir köpgalna, dels är det detta som är grunden för det materiella välstånd vi njuter av.
Endast genom att det finns ett enormt stort antal arbetsplatser där saker produceras, och att det finns köpare till alla dessa produkter, kan sju milliarder människor var dag få ihop tillräckligt med mat för att klara sig till nästa dag. I en del av de mest framgångsrika länderna får många ihop till mer mat än de borde äta, och en del får ihop till segelbåtar också och massor av prylar att fylla dem med.

Men det är inte att vara pryltokiga och hetsköpare utan är en sund längtan till hav och skärgård. Ju.

Håkan

Avatar

Håkan

av morpheus, torsdag, maj 13, 2010, 16:40 (5118 dagar sedan) @ Håkan

Du föddes naken till världen, och naken ska du tas härifrån, allt där emellan är en resa. Och för att göra denna så behaglig och lärorik som möjligt köper vi på oss både nyttiga och mindre nyttiga föremål. Vad har du till exempel köpt till din nuvarande eller förra båt som du så här direkt kunde vara utan och kanske rent av var ångerfull inför? Var ärlig nu.;-)

Avatar

Håkan

av Håkan, Göteborg, torsdag, maj 13, 2010, 16:51 (5118 dagar sedan) @ morpheus

Jag hade kunnat vara utan allt, morpheus, till och med utan båt.

Är jag och alla andra därmed offer för konsumtionshets? Nej.
Och hur skulle alla de som nu har arbete i hela världen försörja sig om alla plötsligt börjar köpa bara det allra nödvändigaste?

Håkan

Avatar

Håkan

av Nitgubben, fredag, maj 14, 2010, 09:20 (5117 dagar sedan) @ Håkan

Jag känner mer än en storkonsumist, både elektronik och av socialinfo via internet. De tydligaste är dessa arma människor som nästan konstant duttar med sina fina mobiler med deras otaliga småprogram, ängsligt rädda för att missa ngt sms eller facebookinlägg eller vad de nu håller på med. Livet verkar ha fått en annan dimension än jag är van vid. Jag lever en stor del av mitt liv inom mig men jag ser många människor som verkar vara utom sig.

Att vår överlevnad, eller åtminstone vällevnad, skulle bero på att vi tillverkar alla dessa konsutionsvaraor åt varandra tror jag inte på. Det är en myt att det utgör ett nödvändigt fundament för oss. När vi väl har det som verkligen är nödvändigt för oss kan alla de andra egentligen syssla med vad som helst som efterfrågas kollektivt.

Vi skulle egentligen lika väl kunna efterfråga vård och omsorg, god mat på krogen, kultur på en lokal teater, kanske av en från utlandet resande teatergrupp, ett föredrag på biblioteket eller en tågresa genom Europa. Dessa aktiviteter är också produktion och att njuta dem är, lika väl som att packa upp en ny elektronikpryl, konsumtion.

L

Nitgubben

av hans, fredag, maj 14, 2010, 10:01 (5117 dagar sedan) @ Nitgubben

Det låter väldigt mysigt med allt det där, så skulle jag också vilja ha det. Finns bara ett problem och det är att någon skall betala allt detta. Under en kort tid kan man som exempelvis Grekland låna till sin konsumtion, men nu ser alla vad som händer om man konsumerar mer än man producerar. Problemet är att vi måste producera, skapa mervärden som någon är beredd att betala för. Visserligen är tjänster typ, tvätta skjortor åt varandra rent statisiskt att skapa mervärde, men när skjortorna är utslitna, vad gör vi då? Någon måste alltså producera skjortor och mat eljest kan du inte gå ut och äta, någon måste producera kläder osv. Problemet eller möjligheten är att det är produktionen som någon är beredd att betala för som gör att vi kan gå på teater, äta ute, ha ett bättre liv än som miljontals männsikor har det. Många måste använda hela sitt vakna liv till att samla ved, hämta vatten och skaffa mat. För dessa är det vi beskriver som ett drägligt eller t o m torftigt liv, lyxliv. Den korta och kanske trista sanningen är att det är produktionen som skapar välstånd.

Avatar

Håkan versus Nitgubben...

av Håkan, Göteborg, fredag, maj 14, 2010, 10:10 (5117 dagar sedan) @ Nitgubben

Tyvärr, Nitgubben, det där tänket om att sju milliarder människor på klotet skulle kunna försörja sig och äta och bo och klä sig och värma bostäder i norr och kyla dem i syd och ge barnen skola och ha god sjukvård inklusive avancerad hitech och samhällsservice med transporter och semesterupplevelser och teatrar och konserer och globala intellektuella utbyten osv osv samtidigt som ingen köper något annat än det allra nödvändigaste - är som att tro att man kan försörja sig på att sitta under en korkek och tänka djupa tankar.

Håkan

förlåt en yngling ....

av Walter Mitty, fredag, maj 14, 2010, 14:16 (5117 dagar sedan) @ Håkan

... som kommer litta sent, men jag läste faktiskt inte Nitgubbens inlägg som Hans & Håkan gjort.

Jag tyckte Nitgubben menade att kunde vi bara byta ut de onödiga grunkorna mot bättre livskvalitet så vore det bra.
Det är helt klart att det finns en överproduktion av pryttlar som egentligen inte tillför så mycket, samtidigt som en del av livskvaliteten försämras. Nitgubben speglade dessa bra, och satte dem mot varandra.

Hans och Håkan tycks tro att produktion som sådan skapar välstånd, men så är det inte (längre). Det som skapar välstånd, i en helthetssyn, är när vi -hela mänskligheten- kan öka effektiviteten med nya fiffiga lösningar så att de livsnödvändiga delarna tar allt kortare tid / människa att producera.

Tex har mobiltelefoni, som Nitgubben nämner, medfört att tillgängligheten har ökat, vilket medfört en rationalisering. Nästa fas, mobilt bredband, kan också öka tillgänglighet och informationstillgång, och därmed vara ytterligare ett rationaliseringssteg.
Denna typ av rationaliseringar kan ibland leda till sänkt livskvalitet - ett svårt avgörande vilket som är bäst. Frågan är om det går att välj öht.

Nitgubben framför en del sociala medier (Facebook), och tycks mena att de är onödiga. Det kan vara en smakfråga, Facebook kan nog både höja och sänka produktionen (i samhället i sin helhet). I den meningen att Facebook ersätter F2F så är det naturligtvis livskvalitetssänkande (i de flesta fall).

En hel del av de pryttlar som finns tillgängliga kan ifrågasättas - tillför de verkligen något i en helthetssyn?
Problemet här är att det inte finns någon bra urvalsmetod som kan tillämpas för att sortera bort onödigheterna - den enda metod som finns är den sk öppna marknaden, med alla sina egenskaper.
Som känt är kan markanden styra fel på kort sikt, marknaden är möjligen långtidsstabil men på kort sikt kan det bli vilka härvor som helst: island, grekland, bank/fastighet/xx/it-bubbla, ..

I det stora hela är Nitgubbens reflektioner värdefulla, till slut är det var och en av oss som varje gång vi står inför ett köp som måste ta ställning. Reflektion då, istället för ogenomtänkt överkonsumtion är bara av godo, både på individnivå och för hela samhället.

Walter
konsumtionsfilosof

förlåt en yngling ....

av hans, fredag, maj 14, 2010, 16:37 (5117 dagar sedan) @ Walter Mitty

Jag har aldrig sagt att all produktion är nödvändig, utan endast sagt att det är produktionen som skapar välstånd. Vad som är nödvändigt eller inte, måste var och en bedöma efter sin egen smak. En del kanske tycker tillverkning av löspenisar är livsviktigt, men det tycker inte jag, inte heller den senaste mobiltelefonen. Men jag tror inte att någon annan än du eller jag vet vad som är nödvändigt för mig att konsumera. Och definitivt inte några politrucker eller annat "fint" folk eller en elit som sätter sig över vad andra tycker och som vet vad andra behöver, medan de i historien ofta har ägnat sig åt egen överkonsumtion. Nu hinner jag inte skriva mer för jag skall ut och segla. Ha en trevlig helg

Avatar

Håkan versus Nitgubben...

av Nitgubben, fredag, maj 14, 2010, 15:05 (5117 dagar sedan) @ Håkan

"samtidigt som ingen köper något annat än det allra nödvändigaste"

Missförstår du mig avsiktligt Håkan eller varifrån får du orden ovan? De är inte mina ord. Det jag försöker hävda är att gå på en teaterföreställning innebär lika mycket konsumtion/produktion som att köpa/tillverka en ny mobiltelefon.

Jag tror att många är fast i tron att det bara är hårda paket som räknas här i världen men det tror inte jag. Att skriva en bok eller att vårda en sjuk människa är lika mycket produktion som att skruva ihop en ny spelkonsol.

Vidare ingår naturligtvis tillverkning av skjortor den nödvändiga produktionen. Att slänga en som är hel och köpa en ny innebär dock ngt helt annat.

Var får ni orden ifrån som ni tillskriver mig?

L

Avatar

Håkan versus Nitgubben...

av Håkan, Göteborg, fredag, maj 14, 2010, 21:45 (5116 dagar sedan) @ Nitgubben

Var får ni orden från...?

Härifrån, Nitgubben:
"Att vår överlevnad, eller åtminstone vällevnad, skulle bero på att vi tillverkar alla dessa konsutionsvaraor åt varandra tror jag inte på. Det är en myt att det utgör ett nödvändigt fundament för oss. När vi väl har det som verkligen är nödvändigt för oss kan alla de andra egentligen syssla med vad som helst som efterfrågas kollektivt."

Detta är ett citat, vilket mina ord i mitt förra inlägg inte var och jag lägger dem inte i din mun, Nitgubben, skillnaden har jag påpekat tidigare.

Men du påstår helt klart att jordens alla människor kan överleva också om ingen tillverkar annat än det som "verkligen är nödvändigt".
Jag tycker det är direkt obegripligt hur man kan tro detta.

För varje minskning i konsumtion följer direkt motsvarande minskning i produktion, och därmed minskad mängd arbetstillfällen.
Till exempel, för var bil någon inte köper blir det en Saabbyggarinkomst mindre i Trollhättan. Eller Volvobyggarinkomst, eller Toyotabyggarinkomst osv.
Och parallellt med dessa effekter motsvarande minskade arbetstillfällen för alla som har en del i tillkomsten och driften av bilen, och så vidare.

Och då har dessa bilbyggare och andra relaterade till bilar som blivit utan arbete inte råd att köpa den där nya skjortan, och så blir det skjortsömmarinkomstbortfall någonstans i världen.
Och när sådan minskning i konsumtion blir omfattande kallar vi det kris och regeringen anklagas för att inte göra tillräckligt för att stimulera konsumtionen och stöda bilfabrikerna, speciellt om dessa ligger i Sverige.
Eller finns det en omvänd mekanism som jag har missat, Nitgubben?

Det där att till exempel spela teater skulle vara produktion av samma slag som att tillverka saker låter bra, Nitgubben. Det borde inte vara omöjligt i så fall att du och jag och många andra upare skulle kunna försörja oss skapligt på att klottra här på upa. Hur hittar man konsumenter som vill betala för den produkten...

Håkan

Avatar

Håkan versus Nitgubben...

av Arne w @, Dalarna, lördag, maj 15, 2010, 08:57 (5116 dagar sedan) @ Håkan

Hur hittar man konsumenter som vill betala för den produkten...

Håkan

En del inlägg här på planket är helt enkelt obetalbara :-D

--
Pensionär 10 meter från vattnet - numera utan båt.

Avatar

Håkan versus Nitgubben...

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, lördag, maj 15, 2010, 09:37 (5116 dagar sedan) @ Arne w

Hur hittar man konsumenter som vill betala för den produkten...

Håkan


En del inlägg här på planket är helt enkelt obetalbara :-D

Jag har fått betalt för mina skriverier. Ju.

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Avatar

Håkan versus Nitgubben...

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, lördag, maj 15, 2010, 09:39 (5116 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Kommer ni ihåg att på marinan debatterades det på fullt allvar om vissa skribenter fick betalt?

mvh Sven-Barry - obetalbar

--
アルバム「ヴェイパー・ドローイングス」から 
póg mo thóin
sǝǝɹʇ ǝɥʇ uI ʇsol ʇoƃ 'ʇsǝɹoɟ ǝɥʇ puIɟ oʇ ǝɯɐɔ ǝʍ
ǝƃɐd ɹnoʎ oʇuo sIɥʇ ǝʇsɐd puɐ ʎdoɔ 'sʎɐs sɥIʇ ʇɐɥʍ ʇno ǝɹnƃIɟ oʇ ɥƃnouǝ ʇɹɐɯs ǝɹɐ noʎ ɟI
ผลการค้นหาคลิปวีดีโอเกี่ยวกับ
नया साल मुबारक हो

Avatar

Håkan versus Nitgubben...

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, lördag, maj 15, 2010, 09:43 (5116 dagar sedan) @ S-B A-son

Kommer ni ihåg att på marinan debatterades det på fullt allvar om vissa skribenter fick betalt?

mvh Sven-Barry - obetalbar

Och jag fick det, hör ni inte? :-D

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.

Avatar

Håkan versus Nitgubben...

av S-B A-son ⌂ @, Västkusten något söder om Gbg, lördag, maj 15, 2010, 09:44 (5116 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Vad sa du?

mvh Sven-Barry

--
アルバム「ヴェイパー・ドローイングス」から 
póg mo thóin
sǝǝɹʇ ǝɥʇ uI ʇsol ʇoƃ 'ʇsǝɹoɟ ǝɥʇ puIɟ oʇ ǝɯɐɔ ǝʍ
ǝƃɐd ɹnoʎ oʇuo sIɥʇ ǝʇsɐd puɐ ʎdoɔ 'sʎɐs sɥIʇ ʇɐɥʍ ʇno ǝɹnƃIɟ oʇ ɥƃnouǝ ʇɹɐɯs ǝɹɐ noʎ ɟI
ผลการค้นหาคลิปวีดีโอเกี่ยวกับ
नया साल मुबारक हो

RSS-feed av trådar
powered by my little forum