Plast i havet

av Brendan, måndag, oktober 19, 2009, 11:13 (5310 dagar sedan) @ Seawolf
Ändrad av Brendan, måndag, oktober 19, 2009, 11:26

Skärpning!

Vänligen ombedes skribenterna att lyfta blicken och fundera lite mer storskaligt!

http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Pacific_Garbage_Patch

Annars blir ju debatten alltför mycket som skriken av Vildvittrorna i Ronja Rövardotter: "Syns inte, finns inte!" Eller snarare: "Syns bara, finns bara!"

Omfattningen av problemet är så stort att det nästan är ofattbart. Och inte bara plast. Man börjar iakttaga att vissa läkemedel som inte bryts ner börjar uppträda i världshavets vatten i en omfattning som tycks börja ge biologisk påverkan. Det måste nog snart till krav på att även läkemedel måsta vara biologiskt nedbrytbara.

[image]

Visst, men det kan inte vara fel att börja dra i någon liten tråd, och då den som man själv upplever med alla sinnen och som engagerar.

Så här skrev jag på hemsidan efter ett besök på lilla Kornö 2007:

"Men säg det paradis som inte har sin orm. Liksom hela kuststräckan från Pater Nosterskären till norska gränsen är Kornöarnas väststränder drabbade av en ständig nedskräpning och uppvisar vrakvikar med allsköns bråte. Från länderna kring Nordsjön förs allehanda sopor med Jutska strömmen mot Sveriges västkust. ½-1 miljon kubikmeter nordsjövatten per sekund forsar obevekligt i en mäktig flod in mot Bohuslän från Danmarks nordvästkust.

SMHI:

"Strömmar runt Sveriges kuster

Ytströmmarna i våra vatten kan uppkomma av en rad olika faktorer. De kan bland annat drivas av vind vilket resulterar i en strömning som kan variera kraftigt under en kort tidsperiod eller från en plats till en annan. Vattenståndsvariationer orsakade av till exempel lufttrycksförändringar och färskvattentillförsel kan också verka strömdrivande. Vanligtvis finns det flera faktorer som orsakar en strömning.


I östra Nordsjön följer den Jutska strömmen den danska nordvästkusten i sin färd mot den svenska västkusten. Öster om Skagen träffar den Jutska strömmen den Baltiska strömmen som färdas norrut från Kattegatt till Skagerrak. Tillsammans bildar de den Norska kustströmmen som följer Norges kust först norrut och västerut längs den Norska sydkusten och sedan norrut längst den Norska västkusten. I de djupaste delarna av Skagerrak, finns en liknande, mer långsam strömning av kallt och salt Atlantvatten som förs in mot Sveriges kust och mestadels transporteras västerut igen utmed Norges kust. Detta vatten gör det möjligt för en fantastisk artrikedom bland annat i Skagerraks djupvatten. Vid Kosterfjorden finns exempelvis korallrev och större marin artrikedom än på andra ställen i haven runt Sverige.

I Skagerrak tillförs vatten från Nordsjön, Kattegatt och från (mestadels Norska) floder. Medelströmningen i Skagerrak är cyklonal, det vill säga moturs, både i ytan och på större djup. Strömningen drivs mestadels av färskvattentillförsel och av vindar, medan jordrotationen, bottentopografin samt kuststräckorna verkar styrande. Strömmen på större djup styrs främst av vattenutbytet med Nordsjön, jordrotationen samt bottentopografin."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum