Avatar

Plast i havet

av Håkan, Göteborg, måndag, oktober 19, 2009, 11:32 (5310 dagar sedan) @ Seawolf

Intressant och skrämmande, förmodar att en del forskning och experiment pågår för att finna sätt att samla in plastfragmenten.
Borde vara tekniskt möjligt med någon utformning av filter, kanske i form av stora dukar som dras genom vattnet.

Det allra mesta av föroreningarna är ju enligt artikeln mikroskopiskt och inte synligt för ögat.

Intressant för en som vågar påstå att handelsfartyg i stort sett sköter sig enligt lagar beträffande vad som får dumpas i havet är uppgiften att cirka 80% av föroreningarna kommer från landbaserade källor.
"It has been estimated that 80% of the garbage comes from land-based sources, and 20% from ships at sea."

Men den därefter följande meningen undrar jag lite över:
"An average 3,000 passenger cruise ship produces over eight tons of solid waste weekly, much of which is carried by currents to the Great Pacific Garbage Patch."
Mängden skräp är säkert riktig, men som formuleringen är verkar författaren utgå från att allt kastas överbord - vilket inte stämmer.
Det enda som får kastas är biologiskt nedbrytbart avfall som matrester, och material som inte flyter och som är inerta, dvs inte avger skadliga ämnen, till exempel järnskrot.
Förpackningar i papp och plast är en stor del av det skräp som genereras ombord på alla fartyg och allt sådant måste tas iland till avfallshanteringen i hamnarna.
Allt avfall av alla slag som tas iland registreras och mängden jämförs med vad som lämnats förra gången fartyget lämnat något, och vad som rimligen genererats sedan dess, för att säkerställa att inget fattas dvs har dumpats överbord.

I "vår" del av världen och med seriösa rederier och myndigheter funkar detta mycket bra, men inga system är perfekta och i många mindre utvecklade delar av världen skiter man helt i lagarna, och det som med eller utan avsikt kommer i vattnet svarar för de 20% i artikeln.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum