Eagle

av Walter Mitty, torsdag, juni 10, 2010, 18:09 (5087 dagar sedan) @ Peter K

Seså Peter, inte sura nu när jag försöker hjälpa

Jag vet inte vad jag vill ha - har bara seglat med plotter en gång, det tyckte jag funkade sådär, så jag vet inte riktigt vilka frågor jag ska ställa.

Då spelar det inte heller så stor roll vad det blir, som Cheshirekatten sa (leende).

Som jag ser det vore det skönt med en kartbild som visar var jag är just nu och var hindren befinner sig.

Det är det första kravet man brukar ha. Nog viktigast också.

Sedan räknar jag med att man behöver använda ett papperskort i sittbrunnen för att planera rutten om man är utanför hemmavattnen eftersom jag tyckte man fick taskig överblick när vi körde utan, det blev bara en j-a massa zoomande och scrollande hit och dit - sedan hade jag tappat bort mig. Alternativet är förstås en bautaplotter med bautaprislapp, då lägger jag hellre pengarna på segel eller något roligare än elektronik.

En plotter ger dig möjligheten att faktiskt bara använda papperskort som back-up.
Överblick lär man sig snart hantera, initialt är det lätt att bara zooma fram-och-tillbaka, som inte leder någon vart.
Större plotters hjälper bara marginellt i detta, det hela löses med handhavande och metoder. Inte med dyrare pryttlar.


Eftersom jag har en segelbåt är jag väl inte betjänt av en snabb plotter? AIS förstår jag inte vitsen med om man inte ska ut på öppna havet.

Nänä, det är sådant man lär sig.
Snabb plotter betyder att den uppdaterar kartbilden snabbt. Bra när man byter kartbild, scrollar och zoomar. Ju snabbare desstu bättre. Detta har inget med att du seglar sakta att göra.
AIS har du stor nytta av i skärgården också. Med den syns alla stora färjor, kryssningsfartyg osv. Skulle jag gärna vilja ha, men ... så är det inte.


Platinumkorten hade visst flyg/satellitbilder inlagda till skillnad mot Gold - jag vet inte vad jag ska ha de till. I övrigt var de visst lika, eller?.

Nä, Platinum har mer (sido-) info än Gold. Flygfoto kan vara bra att ha om man vill se hur det ser ut i verkligheten isf bara en karta. Det ger mer info, det är bra, frågan är bara om man är beredd at tbetala för det.


vad är det för ruelse jag kan komma att drabbas av, att jag borde ha väntat och köpt den makapären som just kom ut?

I stor sett ja. Det kommer hela tiden nya, bättre modeller. Som ibland dessutom är billigare. Så är det med nästan all elektronik, datorer, osv.

Vad är ett NMEA-inteface, går det att äta?

Glöm hur man Googlar?


/Walter


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum