Avatar

Kalla fakta om olja och BP och lite funderingar

av Håkan, Göteborg, tisdag, juli 27, 2010, 17:47 (5044 dagar sedan)

http://www.gp.se/ekonomi/1.415619-robert-dudley-ny-vd-for-bp

Notera några saker i artikeln.

En toppchef som gör bort sig och får sparken får 130 miljoner kronor enligt sitt anställningsavtal och en ny toppposition inom koncernen.
Detta kan man fanimej ha åsikter om.

De kostnader som BP kommer att betala bärs i slutänden av amerikanska skattebetalare. Dessutom på sikt av brittiska pensionärer om det börsnoterade BP sjunker i värde.
Detta kan man också ha åsikter om, men tycker man detta är fel får de som så tycker förklara varifrån pensionerna skall komma om de inte kommer från de som arbetar just nu.

Jag skrev för en tid sedan något om att allt BP tvingas betala i slutänden betalas av alla oss som köper oljeprodukter, och att kostnaderna för att hantera konsekvenserna av en sådan här olycka skall bäras av samhället eftersom det ändå i slutänden är hela samhället allt detta handlar om.
BP pumpar inte olja ur havsbotten för att det är coolt eller för att deras höga chefer får stånd av sådant, de gör det för att alla vi i samhället vill ha det slags liv som oljan gör möjligt.

BP måste nu betala gigantiska fakturor från alla de företag som har deltagit i bekämpningen av oljeutsläppet - men detta innebär ju att gigantiska inkomster tillförs samhället via dessa företag och deras anställda som har fått löner med övertidstillägg och risktillägg osv.

Så slutsumman är som i ett nollsummespel, samhället har haft massor att göra och så småningom är stränderna rena från olja igen och allt fortsätter som förut. Och en del av de som tjänat oväntat mycket pengar de senaste månaderna bygger hus och har råd att gifta sig och bilda familj. Och sådär håller det på.

De som tycker ett tillfälligt ökat antal döda sjöfåglar i ett litet område på klotet visar att hela mänskligheten är omänsklig och borde bry sig mer om sjöfåglar än om sig själva har säkert invändningar mot mina funderingar.
Betänk då att bara några år efter alla de spektakulära oljekatastroferna i vår tid, Exxon Valdes till exempel, så finns inga spår kvar av oljan och djurliv och växtliv är tillbaka igen.

Hur ser det ut på sydkusten i Norge just nu, bara ett knappt år efter Full City? Inte några nämnvärda problem, eller hur?

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum