Avatar

Liten Tisdagsfundering

av Håkan, Göteborg, tisdag, november 17, 2009, 11:47 (5277 dagar sedan)

Funderade på min powerrunda med andmatning över en artikel i Göteborgs-Posten i dag, om att en milliard människor i världen svälter och att massor av barn dör av undernäring innan de är fem, och allt det där vi vet sedan tidigare.

Just nu är det Världshungerkonferens i Rom, och bland andra påven och Ban Ki-Moon påstår att mat är en grundläggande rättighet.
Påven kritiserar "de giriga spekulanter som tjänar på att driva upp spannmålspriserna på marknaden", enligt artikeln.

Jösses. Vem har då enligt dessa herrar skyldighet att producera mat och ge bort till alla som inte kan betala för den?

Och så kommer vi in i den vanliga rundgången av totalt motstridiga åtgärder och effekter. Ökar vi tillgången på mat blir vi ännu snabbare fler på jorden, och behovet av ännu mer mat ökar osv. Och om vi lyckas utrota fattigdomen så att alla dessa människor faktiskt kan försörja sig och köpa maten, vilket naturligtvis på sikt är det enda hållbara, så kräver det att alla människor har ett jobb och tjänar pengar, men vad skall de jobba med?

Vi producerar ju i dag för mycket på jorden och måste enligt de flesta tyckare ändra vår livsstil från den överdrivna konsumtion som nu anses pågå - hur går det ihop med att ytterligare en eller två milliarder människor som i dag inte har jobb och försörjning skall börja arbeta för att försörja sig?
Vad skall de producera och vem skall köpa produkterna? Samtidigt som mänskligheten skall minska sin konsumtion och energiförbrukning och CO2 utsläpp.

Och i Sverige skall vi jobba allt längre upp i åren för att vi skall ha råd att pensionera oss därefter, och hur minskar vi då samtidigt ungdomsarbetslösheten? Enda möjligheten är att öka den totala mänden arbete som utförs i samhället - dvs i stället för att producera mindre måste vi producera mer.
Och vem skall köpa det vi producerar? Vi kan ju inte leva på att klippa håret på varandra utan måste sälja varor och tjänster till andra länder - och skall vi minska den globala energiförbrukningen och miljöpåverkan måste alltså andra avstå från att producera och då är vi tillbaka på ruta ett.

Små förströdda tankar alltså medan jag går min morgonrunda och matar änder med bröd som de fattiga borde ha fått i stället, som sin grundläggande rättighet enligt Påven.
Men änder är också hungriga, och andliga.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum