mycket mast

av cptn G, söndag, januari 24, 2010, 09:50 (5209 dagar sedan) @ Walter Mitty

Jo du, 30 m hissar nog inte upp den till annat än tillfälligtvis.

Fackverksmast däremot får bli permanent på gjutet fundament. Måste tåla vindlaster. Grannar kan inget säga om master på upp till 24 m enligt praxis. Byggnadstillstånd behövs inte för privata master. Företag måste däremot ha byggtillstånd eftersom de är kommersiella.

Den lilla vassa 706an ger 100 W ut på HF och eftersom man bara snackar korta stunder och sedan lyssnar, så kan man ha den i båten. Självklart med koll på elen. För det mesta kommer man i stort sett lika långt med lägre effekt och hemifrån har jag aldrig kört ut fullt, snarare bara kring 20 W och ändå nått runt halva klotet. Atmosfäriska förhållandena är mkt viktigare och solen börjar få sina fläckar som vi längtar efter. En bra riktantenn korrekt avstämd och, inte minst, jord och counter poise måste till

706an har datoranslutning, kan köra digitalt och massa moder jag inte behärskar. Fjärrstyrning också möjligt. Den gamla Yaesyn ämnar jag sälja, eller får den stå kvar här hemma. Marinradion vet jag inte riktig vad jag ska ha till annat än att effekten kan vara bra någon gång.

CW kan jag inte och det är numera inget krav för cert. Skulle vara kul att kunna morse för då kan man köra QRP, alltså låga effekter. Känner några som gärna tar med en QRP-rigg på bara 5-10 W, ett batteri och en vertikal med sig ut i skogen och kör CW därute. Man slipper nästan helt bruset i samhällena. Varvtalsstyrda motorer (värmepumpar t ex), dammsugare och annat skräp = dåligt konstruerade, är ett brusgissel.

Men radio är en kul prylhobby, precis som båten, hojen och skyttet. Krydda med lite Bob Dylan och SM.:laugh:

F n har jag rivit stationen för att jag håller på att isolera två rum invändigt och allt är en himla röra hemma. Bilden hur mitt QTH såg ut. När jag bygger upp igen ska det bli mkt snyggare.

cptn G
[image]


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum