mycket mast

av Walter Mitty, söndag, januari 24, 2010, 12:17 (5209 dagar sedan) @ cptn G

706an har datoranslutning, kan köra digitalt och massa moder jag inte behärskar. Fjärrstyrning också möjligt. Den gamla Yaesyn ämnar jag sälja, eller får den stå kvar här hemma. Marinradion vet jag inte riktig vad jag ska ha till annat än att effekten kan vara bra någon gång.

CW kan jag inte och det är numera inget krav för cert. Skulle vara kul att kunna morse för då kan man köra QRP, alltså låga effekter. Känner några som gärna tar med en QRP-rigg på bara 5-10 W, ett batteri och en vertikal med sig ut i skogen och kör CW därute.

Du behöver inte längre kunna morse för att köra morse ... det är där en enkel PC kommer in. Baggis att skriva program både för sändning och mottagning, morse kan sägas vara en enkel form av modulation eller accessmetod (whatever). Så då finns det med stor säkerhet sådana program som freeware.

Man slipper nästan helt bruset i samhällena. Varvtalsstyrda motorer (värmepumpar t ex), dammsugare och annat skräp = dåligt konstruerade, är ett brusgissel.

Works both ways ... sänder du med måttlig effekt (som 10 W EIRP) i ett samhälle är det många som lär bli berörda (IM), speciellt är mottagarna i TV utsatta då de har svårt att ha bra filter.

Lagstiftningen är en sak - den säger egentligen att varje apparat skall skydda sig själv, samtidigt finns det normer för hur mycket som apparater får stråla (utanför de avsedda banden), men dammsugare, radiomottagare, kylskåp, ... och gamla radiosändare kan ställa till det.
- viss förstiktighet tillrådes.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum