Avatar

Nanorelaterat

av LonelyBird, Finland, söndag, april 27, 2014, 19:48 (3672 dagar sedan) @ Håkan

Har i dag varit igång med båten litegrann, fortsatt ladda batterier och det verkar funka, och så har jag nanat (heter det så?) styrbordsidan som var vänd från solen.


Mönstret från tidigare fyra eller möjligen fem års nanande uparepades, aningen ännu lättare att få bort smutsränder (och en hel del av styrbordvintergrannens bottenfärg...) - men sedan blev det värre.

Efterpoleringen var jobbigare än förra året, jag fick ta i en del för att inte lämna flammiga områden, och trots en extra vända efteråt är jag inte riktigt nöjd.
Står man vid sidan av båten ser allt fint ut, men tittar man längs efter sidan ser man åtskilliga områden och småfläckar med lite matt yta.

Kollade på några av dessa och med mer gnidande blir det blankt, och jag har nu en teori.

Det är FÖR lätt att rengöra och färdigbehandla friborden med nano efter några år, man blir bortskämd och är inte gnidig nog i första omgången utan nöjer sig med att all smuts är borta.
Men, även nano behöver gnidas in i ytan lite mer än så redan i första omgången, annars får man desto mer att gnida sedan.

När jag endera dagen tar babordsidan, sent på eftermiddagen då den kommer i skugga (och mina armar är lite piggare igen...), ska jag se om denna min teori verkar vara riktig.
Ska man ha en fin båt måste man vara gnidig...

Håkan

Bästa Håkan

Om du nanar eller vaksar är det av yttersta vikt att det görs på en REN yta. Speciellt nanande kräver att ALLT vax tvättats bort, då avsikted är att nanoparticklarna tränger in i gelcoatens porer.
Alla vill vi göra det lätt för oss. Mitt recept (som anammats av ett stort antal klubbmedlemar):
Införskaffa 1 liter Novakleen (Novatio).
Spraya Novakleen på TORR yta, ca 4 kvadratmeter åt gången. Bearbeta lätt med svamp. Låt värka ca 2-4 min. Spraya lite N till. Gå över med svampen. Spola med vatten samtidigt som du använder en annan svamp. Var försiktig så du inte blöter ytor som skall behandlas.
Härefter vaxar/nanandar du båten då ytorna är torra.
Novakleen avlägsnar gammalt vax men har inte egenskaper som eliminerar missfärgningar så behandling med oxalsyra kan vara indikerat vid vattenlinjen etc innan du nanandar.

Försök!
Är du missnöjd bjuder jag dig på en tröstevisky när/om vi ses...

LonelyBird


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum