Avatar

FREEDOM 35.....

av Seawolf @, fredag, april 09, 2010, 17:57 (5138 dagar sedan) @ Walter Mitty

Beträffande orginalrigg på Freedom 35 se:
http://www.yachtsnet.co.uk/boats/g17106/g17106.htm

Segeln är liksom ljungströms, liggande RUNT masten. Bommen är av typ Wishbone.
Segelmässigt bra, men antagligen knöliga att sätta och ta ner eller att reva i ökande vind. Men bra för att man får fin övergång mellan segel och mast i lä.

Troligen därför den diskuterade båten bytt till vanlig bom. Men då förloras en hel del av vitsen med hoytriggen så det är ingen höjdare att göra.

När det gäller att åstadkomma självskot för en fock är en oftast förbisedd lösning att ordna en lite extra lång wishbone som omsluter focken, och vars främre ände förses med en tamp till halshornet och en annan till spinnakerfallet. Genom att variera ansättning av dessa tampar kan tvist och buk kontrolleras på ett oövertäffat sätt, oavsett skotvinkeln. Det hela kan göras demonterbart, med måttlig vikt, och utan skruvande i båten. Antagligen har det inte nått bred användning för att ingen tjänar tillräckligt med pengar på att den tillämpas, och därför inte trumpeter om den.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum