Avatar

Problemet löst

av Anders J ⌂ @, Inte längre Ståckhålmare, men nästan..., lördag, april 10, 2010, 16:43 (5132 dagar sedan) @ Seawolf

...fick tips av Mats på Gransegel.

Det visar sig att av någon anledning är fransoser tydligen väldigt duktiga på rostfritt smide, vi har väl alla sett de snygga schacklarna och hakarna från Wichard. Men det finns också ett annat företag som heter Peguet och de har i sitt sortiment alldeles förfärligt hållfasta, typgodkända och stämplade snabblänkar, något helt annat än de snabblänkar man kan köpa til bojkättingen. Så en sådan här blir det för förstagets infästning i rotationsbeslaget i masten:
[image]
Som den ingenjör man är undrar man ju då hur man gör en dylik tingest? Tillverkar den rak och så kröker man till den? Det ska påpekas att den är gängad på båda sidor om gapet och gängorna på båda sidor "turar" obegripligt perfekt.

Dessutom blir det ett nytt förstag i permanent och utprovad längd utan vantskruv i botten, focken kommer längre ned då och dessutom försvinner en onödig skarv och ett par hekto vantskruv.

För att riktigt få till det så byter jag också vanten till Dux Dyneema, med Precourt-jungfrur istället för vantskruvar, trevligare att ha att göra med vid fällning av båten, i sammanhanget närmast viktlösa och märkligt nog starkare än vajern. Får bort en 15 kg med detta ungefär.

Hej vad det ska gå!


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum