Avatar

Ingvar död

av Håkan, Göteborg, måndag, januari 29, 2018, 13:56 (2279 dagar sedan) @ Seawolf

Metoden IKEA har använt är att till varje pris undvika onödiga kostnader, och att utnyttja masstillverkningens fördelar så det kommer kunderna till del. För att uppnå detta har IKEA hållit sig ifrån börsen, så att inte kortsiktiga vinstökningar beslutats, utan att i stället nöja sig med lägre vinster och att hålla pris/kvalitet så bra att INGEN har kunnat konkurrera och samtidigt gått med vinst. Man har på så vis varit helt ointagliga. Detta är ett lysande exempel på hur en mogen och god kapitalism kommer folken till godo.
Allt detta har Ingvar Kamprad tillfört IKEA. Heder över hans minne!

Jag är säker på att Ingvar själv hade haft invändningar mot det där med god kapitalism, Seawolf, för något sådant finns inte.
Eller finns det goda parasiter och dåliga parasiter - i deras egna ögon?

För sådan är kapitalismen...vare sig man sjunger eller analyserar är det endast en beskrivning av hur ägande kan organiseras och resurser samlas, men resultatet av detta kan påverkas av omgivningen dvs samhällets lagar och begränsningar.

Vilket har skett i hela den del av världen som vi benämner västerlandet, med marknadsekonomi och demokratiska styrelseformer.

Beträffande just IKEA minns jag umgänget under sent åttiotal i Hanoi med ett ungerskt par, gifta med varandra och där för att jobba kommersiellt för ett antal ungerska företag, han var i textilbranschen och det fanns flera textilfabriker i Hanoi då där bland andra HM köpte mycket. (Men på etiketterna som syddes in stod det Made in Hong Kong...)

Dessa ungrare berättade att IKEA under många år köpt mycket från ungerska företag inom träbearbetning och annat men att IKEA slutat med det, inte för att kvalitén blivit dålig men för att leverantörerna ville ha mer betalt allteftersom löner liksom kostnader i samhället ökade i takt med utvecklingen i stort i världen.

I stället sökte inköpare från IKEA sig till ännu inte helt utforskade ställen men snart finns det inga kvar så vi får se hur det går med IKEA.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum