Avatar

Selma och Gösta

av Håkan, Göteborg, onsdag, juli 21, 2021, 09:49 (68 dagar sedan) @ Seawolf

Den ökande vanan att ta del av det talade ordet i stället för att läsa motsvarande innebär att det tar 10 gånger så lång tid att ta in informationen. Leder klart till ett utarmande av erfarenhetsåterföringen mellan generationerna.....
Att boktryckarkonsten ledde till ett språng för mänsklighetens kompetens var bara delvis en följd av att man då kunde mångfaldiga alstren. Den ännu viktigare saken var att läshastigheten blir mycket snabbare än lyssningshastigheten.....

Jag lyssnar ofta på samtal mellan olika människor på olika nätsidor, Seawolf och Pinja, och på paneldebatter osv - detta just för att jag dels kan göra andra saker samtidigt (om det är enbart ljud) och dels för att det inte finns i form av tryckt text.

Förutom att det är mångdubbelt snabbare att läsa en text än att tala in den, så kan man också smidigt läsa om en rad eller två eller man kan göra några sekunders paus och låta de senaste orden sjunka in och ge några associationer. Dessutom är det sin egen inre röst man hör och inte någon annans.

Men ljudböcker när man, som Pinja nämner, till exempel sitter ett par timmar i en bil eller målar ett hus är en bra grej.

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum