Jesper Strandhäll

av Walter Mitty, tisdag, november 21, 2023, 10:54 (149 dagar sedan) @ Seawolf

Det svenska konstitutionsutskottet är ett rättsligt hån. Även om någon agerar fel eller ljuger i förhören där så blir påföljderna bara ett "ajabaja" men inte något som kan avskräcka.
I USA är det i motsvarande instans straffbart att ens ljuga.....

Svensk politisk demokrati är totalt UPA,politiker kan göra nästan vad som helst och ljuga ohämmat utan påföljder.

Samtidigt som jag håller med om att konstitutionsutskottet tyvärr är tandlöst så är det inte en rättslig instans. Om utskottet vore kraftfullare skulle inte riksdagens majoritet acceptera att minoriteten ledde det utskottet. Istället har vi (alla vi, mer eller mindre indirekt) valt att ha k-utskottet för att lyfta fram och belysa hur regering och ministrar sköter sitt arbete, så att väljarna sedan kan reagera i allmänna val.
Bra mycket bättre än att sätta någon i finkan. Det viktiga för ett land är att ha en stabil regering, inte att finka enskilda fåntrattar.

Jämförelse med USA kongress och senat haltar betänkligt. Ett helt annat valsystem, ett helt annat juridiskt system och med en helt annan population. Inte att förglömma att Kongress och Senat är en form av överhuvud för alla delstater där delstatsnivån är mer att likna vid ett land som Sverige.
I USA Kongress och Senat tycks man kunna tumma på sanning och moral långt längre än vad som skulle vara acceptabelt i Sverige, se bara på Majorie Taylor Green, Laureen Boebert, Georg Santos (som nu kläms åt, men det tog sin tid) och Matt Gaetz. Samtliga har låtit ändamålen helga medlen långt utöver sanningens gränser. För att nu inte ta x-presidenten Trump som satt lögn i system så långt att många i USA inte längre kan skilja på fakta och påhitt.

Då framstår det system vi har i Sverige som rimligare och mer hållbart.

//WM


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum