Avatar

Gummibälg på VP S-drev

av Lasse L ⌂, Göteborg, söndag, mars 14, 2010, 19:49 (5177 dagar sedan) @ cptn G

Saxat från SXK

" stefan.kindeborg@gmail.com 2010-02-05 14:33

Kan bara säga att VP:s gummibälg har en ingjuten cord (dubbel) precis som ett rayon-bildäck är förstärkt med. Yanmar/Lombardini kan jag ej svara för. Yanmar har ju också en dubbelbälg. Jag har begärt in gamla VP-bälgar som har suttit i över 20 år och de ser ut och känns precis som nya. Jag begärde in en gummibälg från västkusten(suttit i en Contrast 33 i drygt 20 år) därför att båtägaren sa att det var sprickor i bälgen.
Sprickorna bestod i krackeleringar i det smutslager som fanns på undersidan. Efter noggrann rengöring så var den i "nyskick". Gummikvaliten tycks ligga i toppklass. Jag sitter också med som SXK representant i vårt eget Svenska Sjö, och där har man inte vetskap om ett enda fall där en bälg har spruckit.
Till skillnad från ett bildäck så sitter gummibälgen också skyddat från UV-strålning och annan tuff mekanisk/värme påverkan som ett bildäck råkar ut för.
De problem som jag hört om betr. bälgar/läckage har bestått i att man fått läckage när man monterat dit dom klantigt, eller att man lossat drevet underifrån (=snabbare) genom att borra hål i skrovet för att kunna dra loss skruvar och då fått läckage in i motorbädden.
Gott omdöme inklusive årlig besiktning av bälgen bör funka i väldigt många år.
Kanske ännu viktigare sjösäkerhetsmässigt att kolla bordgenomföringar/kranar och ibland byta alla de stela plastslangar som båten "flyter på".
Stefan K, ordf. BTN "

Titta in på "Skrov o Däck" S-drevets gummikrage
http://www.sxk.se/tekniska/forum/

--
http://www.lasselundell.se


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum