rena - vaddå?

av Walter Mitty, söndag, mars 21, 2010, 09:35 (5153 dagar sedan) @ Ljusne-Håkan

Mja, det tycks vara läge för lite fakta kryddat med några åsikter:

IW31 ritades mycket riktigt av Sparkman & Stevens i slutet av 60-talet. I stort sett samma design lanserades på andra marknader under andra namn, i Danmark finns det Commander 31 som byggdes av Bianca (de flesta anser Commander31 ett bättre bygge än IW31, Bianca hade ett utomordentligt gott rykte, vilket kanske inte IW riktigt hade).

Designen var en av de som ansågs banbrytande på sin tid: delad undervattenskropp (av kritikerna kallat trasigt underliv, debatten pågår än). Den seglade hyfsat-bra för sin storlek, och hade bra inredning som gav goda innerutrymmen (för sin tid, och jämfört med tidigare konstruktioner).

Joker / Ballad kan sägas vara en efterföljare (vilket inte är någon kritik, inget ovanligt att en framgångsrik design inspirerar), men av detta skall man inte tro att S&S var först.

Båttypen var alltså populär, hävdade sig bra på kappsegling med de regler som gällde då, och kan fortfarande visa framfötterna i en del race, framför allt när det brallar i. Detta senare på grund av att enligt den tidens melodi skulle båtar snarare underriggas än överriggas.
De som mött en Ballad eller en IW31 i en hård kryss, vet att de går bra då. Fast det är lite blött.

So far so good, men på samma sätt som IW31 & Co på sin tid var en ny generation båtar som visade hur nytt kunde vara bättre, så är det nu samma sak när det kommer nya konstruktioner, 40 år senare. De gamla konstruktionerna har svårt att hävda sig mot de nya, både vad gäller fart och bekvämlighet. Som då, finns det de som föredrar den tidigare generationen - vilket väl bara är trevligt.

En kort kommentar om sjövärdighet: Det kan gå att ta ut Ballader / IW31 // på stora äventyr, men oftast anses det att man vinner en hel del i sjövärdighet på att gå upp några snäpp, vid ca 40 ft fås en båt med betydligt högre kapacitet och fart, som dessutom klarar ordentlig sjö betydligt bättre (typiska källor är litteraturen kring Fastnet -79).

Båten som det länkades till har ett väl högt pris, det blir - som Peter K indirekt påpekade (den har varit till salu länge) - svårt att få igen pengarna. Priserna för IW31 varierar efter skick, detta är nog toppnivån.
Det är ur det perspektivet man kan diskutera det förståndiga i sådana omfattande investeringar i en sådan båt (ålder, egenskaper). Redan ur annonsen kan man utläsa att den nuvarande ägaren har föga hopp om att få ut sina investeringar, långt därifrån (säg att båten hade ett värde om 150' innan renovering, efter renovering har då hala kalaset kostat ~800', av det räknar ägaren med att få ut 325', kanske blir det 300' - dvs ca 2/3 av nerlagda kostnader fås inte igen).
Bilderna som finns visar en snygg inredning, gissningsvis något trång med de yttermått som finns.

Är båten värd 300'+ ? Omöjligt att svara på. Resonemanget "köpa likvärdig ny nu" håller inte alls - det finns inte någon liknande ny båtmodell nu. För den som vill ha en ca 30 ft båt, finns det inte så många alternativ. Men det är noterbart att det finns nya båtar i storleksklassen som inte är så förfärligt mycket dyrare.

Nu råder det full frihet på denna marknad, det är inte omöjligt att någon slår till.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum