Ren idiot?

av Walter Mitty, söndag, mars 21, 2010, 11:05 (5153 dagar sedan) @ cptn G

Seså Cptn, det är ingen som sagt att någon är idiot i denna tråd, även om det varit på väg ditåt.
I debatten mellan Destiny och Ljusne-Håkan menade Destiny att det var för mycket investering i en så gammal båt, och så kryddade han med idioti.

Men det är klart att det är som du säger, det är personligt. Vill man totalrenovera så må man göra det utan att bli beskylld för något.
Likaså, som du är inne på, under en båts livslängd är den totala investeringen omfattande.

Det är helt riktigt att S&S ställde stora krav på alla de som byggde enligt deras ritningar, ofta talades om inspektion. Det var ett krav S&S hade på alla sina byggen, inte specifikt för IW.
Det är trots det klart att man kan se kvalitetsskillnader mellan olika varv, men ingen större skugga över IW (fast IW40 gick det diverse rykten om, men inte heller det är unikt).

För min del anser jag att det som var utmärkande för S&S var deras totallösningar, från skrov och rigg ner till minsta beslag inombords. Många kända båtdesigners koncentrerar sig på huvudlinjerna, och sedan får varvet lösa detaljerna. Det ger en speciell kvalitet.

Ta inte illa upp för kommentaren om "blöt kryss", det var i sammanhanget "hård kryss", då blir båtar som denna (lite tunga, slutstyva) oundvikligen lite blöta. En lätt, bred, (huvudsakligen formstyv) båt seglas i sådant väder med mindre lutning (för optimal speed), är båten också på modernt maner lite högre, blir den torrare.
Men det är olika sätt att segla, var och en väljer sin melodi.

Däremot ser jag det som helt onödigt att gå till generalangrepp på BDH, både att klumpa ihop dem, och att konfrontera. Att nya konstruktioner har nya egenskaper är inget konstigt, tvärtom.
Jag tror inte att försäkringsbolagen vägrar försäkra, de har sin ekonomi och lägger lätt upp premier efter skadefrekvens och -omfattning (precis som de gör på bilar).

Walter


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum