Ren idiot?

av cptn G, söndag, mars 21, 2010, 10:24 (5153 dagar sedan) @ Walter Mitty
Ändrad av cptn G, söndag, mars 21, 2010, 10:34

Är det undertecknad som är det? Som seglat sin vackra IW nr 182 i 28 år, alltid tagit bättre höjd och sett de andra båtarna i lä?

Som erfarit i nästan varje hamn hur folk kommit knatande och undrat vad för vacker båt jag har. Som erfarit att inget gått sönder trots våldsamma grundstötningar, att IWn surfar om man själv vågar behålla max segel uppe?

IWn blöt på kryss, jag vet inte det efter att ha seglat moderna båtar med platta rufftak utan lister till nedgången och stora glipor under spayhooden där allt rykvatten rinner ner i ruffen, med svajande kölinfästningar och kursinstabila egenskaper, där den platta bottnen drar ner skum så roderverkan minskar. Med winchar som inte nås från styrplatsen och stora hala durkar som omöjliggör att förflytta sig mellan spis och toa utan att slå sig halvt fördärvad, med stötig gång i sjön och inte en lugn plats ombord att sova på, utan sjökojer etc. Listan kan göras lång.

Det är av den och fler anledningar som Ruskningen avhålles på mässan. Årets mässbåtar uppvisade som vanligt en mängd tossigheter i grundkonstruktion och inte minst utförande. Vi ruskgubbar låter oss inte bländas av två rattar, glansig lack e dyl yta.

Olin Stephens replikerade så sent som strax före sin död - han blev drygt 100 - att IW "still is competitive". IW-varvet ansågs av Olin och Rod S som ett av de få varv de licensierade som byggt exakt efter spantritningarna.

Man bör också känna till att varje enstaka båt inspekterades och godkändes av Rod innan de tilläts levereras till kund.

Det vore roligt att jämföra skicket på min 36-åriga IW idag, med en så småningom 36-årig BDH-båt som byggts den senaste åren. Men BDH menas de vars namn börjar på B, D eller H och som vissa försäkringsbolag vägrar att försäkra. Och varför det kan ni kanske förstå.

Sedan är det en annan sak om någon vill lägga stora belopp på att renovera en gammal "skuta". Det är personligt. Man kommer i a f billigare undan med en äldre båt och varför ha större och dyrare om man inte behöver?

Under åren har Q-RA fått nya segel, ny motor, värmare, fjärrkompass, gps, vhf, konverter, vindservoroder, förbättrat elsystem, madrasser och tyger, livflotte, eltoa bland annat. Hon har också burit mig och besättningar nästan 40.000 M utan problem. Nästan som jorden runt.

I år blir det ny spis, plotter, kortvågsradio, diodlampor och, om jag hinner hitta på en lösning, beslag för gennakerpeke och bogankare. AIS står på önskelistan.

Den viktigaste frågan är dock: vart tänker ni segla? Själv står jag i valet mellan Det Riktiga Havet (enl ljusne) eller upp till Norge. Tja, och därifrån är det inte så långt till whiskyland...

cptn G

[image]


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum