Lyssningsprov. Tyvärr är det så att..

av Gunnar S ⌂, onsdag, april 14, 2010, 09:15 (5133 dagar sedan) @ Anders J

..när man verkligen går på djupet är det rätt få lyssningsprov som görs på ett korrekt sätt. Och resultatet blir därmed missvisande och inte sällan pekar det mot just det resultat som önskades.

Argumenten till att fläta lågsignalkabel kan jag (till nöds och viss del) köpa. Men inte när det gäller högtalarkabel.

Matti Ottala var husgud på sin tid. Men nu, 25 år senare framstår en hel del av hans rön som diskutabla.
Vem minns inte striden mellan honom och James Bongiorno som bla konstruerade GAS Ampzilla, monsterförstärkarna och hur M.O sågade J.B längs med fotknölarna. Idag har J.B omvärderats och hans konstruktioner köps till fantasibelopp av audiofiler....

Efter att ha försörjt mig på heltid med ljud sedan 1978 kan jag konstatera - det finns nog ingen bransch näst efter religionernas som ständigt lever med så mycket tyckande, snick-snack och så många charlataner.
För mig är det ett fullständigt mysterium hur man exempelvis kan åberopa ett lyssningsintryck som är åratal gammalt och som tillkom under då givna förutsättningar som referens til något man hör idag. Men det görs ständigt!
En av de bestående erfarenhetrna jag har från nästan 20 år som ljudtekniker på heltid är hur kort ens ljudminne är. Det rör sig knappt om minuter.
Och hur starkt ens uppfattning om ljudkvalitet påverkas av dagsform, snuva, humör och inte minst - vilja.

Och det är exempelvis alltid lika skoj att höra äldre män, med en hörsel som knappt uppfattar något över 10kHz, i yviga ordalag analysera de fenomen de hör i den översta oktaven...

30 år i branschen har gjort mig rätt cynisk!


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum