förlåt en yngling ....

av Walter Mitty, fredag, maj 14, 2010, 14:16 (5117 dagar sedan) @ Håkan

... som kommer litta sent, men jag läste faktiskt inte Nitgubbens inlägg som Hans & Håkan gjort.

Jag tyckte Nitgubben menade att kunde vi bara byta ut de onödiga grunkorna mot bättre livskvalitet så vore det bra.
Det är helt klart att det finns en överproduktion av pryttlar som egentligen inte tillför så mycket, samtidigt som en del av livskvaliteten försämras. Nitgubben speglade dessa bra, och satte dem mot varandra.

Hans och Håkan tycks tro att produktion som sådan skapar välstånd, men så är det inte (längre). Det som skapar välstånd, i en helthetssyn, är när vi -hela mänskligheten- kan öka effektiviteten med nya fiffiga lösningar så att de livsnödvändiga delarna tar allt kortare tid / människa att producera.

Tex har mobiltelefoni, som Nitgubben nämner, medfört att tillgängligheten har ökat, vilket medfört en rationalisering. Nästa fas, mobilt bredband, kan också öka tillgänglighet och informationstillgång, och därmed vara ytterligare ett rationaliseringssteg.
Denna typ av rationaliseringar kan ibland leda till sänkt livskvalitet - ett svårt avgörande vilket som är bäst. Frågan är om det går att välj öht.

Nitgubben framför en del sociala medier (Facebook), och tycks mena att de är onödiga. Det kan vara en smakfråga, Facebook kan nog både höja och sänka produktionen (i samhället i sin helhet). I den meningen att Facebook ersätter F2F så är det naturligtvis livskvalitetssänkande (i de flesta fall).

En hel del av de pryttlar som finns tillgängliga kan ifrågasättas - tillför de verkligen något i en helthetssyn?
Problemet här är att det inte finns någon bra urvalsmetod som kan tillämpas för att sortera bort onödigheterna - den enda metod som finns är den sk öppna marknaden, med alla sina egenskaper.
Som känt är kan markanden styra fel på kort sikt, marknaden är möjligen långtidsstabil men på kort sikt kan det bli vilka härvor som helst: island, grekland, bank/fastighet/xx/it-bubbla, ..

I det stora hela är Nitgubbens reflektioner värdefulla, till slut är det var och en av oss som varje gång vi står inför ett köp som måste ta ställning. Reflektion då, istället för ogenomtänkt överkonsumtion är bara av godo, både på individnivå och för hela samhället.

Walter
konsumtionsfilosof


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum