Avatar

Håkan versus Nitgubben...

av Håkan, Göteborg, fredag, maj 14, 2010, 21:45 (5116 dagar sedan) @ Nitgubben

Var får ni orden från...?

Härifrån, Nitgubben:
"Att vår överlevnad, eller åtminstone vällevnad, skulle bero på att vi tillverkar alla dessa konsutionsvaraor åt varandra tror jag inte på. Det är en myt att det utgör ett nödvändigt fundament för oss. När vi väl har det som verkligen är nödvändigt för oss kan alla de andra egentligen syssla med vad som helst som efterfrågas kollektivt."

Detta är ett citat, vilket mina ord i mitt förra inlägg inte var och jag lägger dem inte i din mun, Nitgubben, skillnaden har jag påpekat tidigare.

Men du påstår helt klart att jordens alla människor kan överleva också om ingen tillverkar annat än det som "verkligen är nödvändigt".
Jag tycker det är direkt obegripligt hur man kan tro detta.

För varje minskning i konsumtion följer direkt motsvarande minskning i produktion, och därmed minskad mängd arbetstillfällen.
Till exempel, för var bil någon inte köper blir det en Saabbyggarinkomst mindre i Trollhättan. Eller Volvobyggarinkomst, eller Toyotabyggarinkomst osv.
Och parallellt med dessa effekter motsvarande minskade arbetstillfällen för alla som har en del i tillkomsten och driften av bilen, och så vidare.

Och då har dessa bilbyggare och andra relaterade till bilar som blivit utan arbete inte råd att köpa den där nya skjortan, och så blir det skjortsömmarinkomstbortfall någonstans i världen.
Och när sådan minskning i konsumtion blir omfattande kallar vi det kris och regeringen anklagas för att inte göra tillräckligt för att stimulera konsumtionen och stöda bilfabrikerna, speciellt om dessa ligger i Sverige.
Eller finns det en omvänd mekanism som jag har missat, Nitgubben?

Det där att till exempel spela teater skulle vara produktion av samma slag som att tillverka saker låter bra, Nitgubben. Det borde inte vara omöjligt i så fall att du och jag och många andra upare skulle kunna försörja oss skapligt på att klottra här på upa. Hur hittar man konsumenter som vill betala för den produkten...

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum