Man kan tro att...

av Segelbo, Kungälv, onsdag, maj 26, 2010, 08:31 (5105 dagar sedan) @ Tomas E

Det är beklämmande och beklagligt att inte Vilks får mer stöd från kulturetablissemanget. Att kvaliteten på hans konst överhuvudtaget nämns i sammanhanget är skandal. Skall bara god" konst försvaras? Och vad är det? Var nazisternas "Entartete Kunst" dålig konst? Ja i makthavarnas ögon. Kanske. Men mer sannolikt betraktades den av dessa som farlig, då den stimulerade självständigt tänkande och utmanade fantasin. Ungefär som Vilks' "Nimis" som varit en nagel i ögat på myndigheterna ända sedan den restes. Ty så "får" man inte göra på en strand... Men nu har den så småningom nått en kultstatus och står där och utmanar vår fantasi och skapar tankar som inte skulle ha tänkts utan den. Vilket är en av konstens viktigaste funktioner.
Alla samhällen behöver uppkäftiga människor som utmanar etablissemanget, ställer invanda tankar på huvudet och får människor att tänka annorlunda. Utan de fyrkantiga pluggarna i de runda hålen blir samhället fattigare och tystare.
När Salman Rushdie fick sin fatwa över sig efter boken "Satansverserna" stod etablissemanget upp och försvarade honom och myndigheterna gav honom allt upptänkligt skydd. Beroende på att hans bok ansågs vara "god" kultur"? Hade han fått samma skydd om boken, av de litterära eunucker som kallas kritiker, ansetts vara illa skriven, eller om han inte redan varit en etablerad författare?
Folk som Vilks är nödvändiga för vårt samhälle. Och de måste försvaras. Till det yttersta.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum