Sju

av cptn G, måndag, juni 07, 2010, 13:00 (5090 dagar sedan) @ Håkan

Låter härligt Håkan. Utom det där med fullknökade hamnar. Inget jag gillar. Därför segla i veckorna och hemma i villan på helger för då är det tyst och stilla här. Igår var vi och sålde på stort loppis och det var skitkul fast jobbigt.

Nu väntar jag på omsvetsad livflottehållare från rostfria Per, ett riktigt proffs som vrakAnders tipsade om för min kraschade pulpit.

Har själv VP 2002 och det är samma motortyp som din fast med två cyllar. Jag tippar på vatten i bränslet eller skit i detsamma.
Tre filter bör du ha att kolla.
1. Vattenavskiljaren med filter och när bytte du det senast?
2. Har du bytt filtret på motorn?
3. Har du lossat på det lilla locket med bult mitt i på bränslepumpen och gjort rent finfiltret, ett litet galler?

Börja med det och lufta systemet. Det finns en liten hake med luftningen, nämligen om pumplyftaren står på axelns kam. Då går det inte att pumpa. Dra runt motorn nåt halvt varv så inte kammen lyfter. Det kan man känna på luftningshandtaget att den får längre spel. Dra inte luftskruven hårt. Den är borrad hål i för luften och tål inte hård dragning som en vanligt bult.

Ett annat tips är att tanka bunkerolja (grönfärgad). Förbjudet i fritidsbåtar, men går att tanka i dunk åtminstone här utan frågor. Min 2002 går mycket , tystare utan mekaniskt slammer eller tjut från insprutpump mm. Alternativt är att slå i lite 2-taktsolja till magerdieseln. 2000-serien är inte tänkt att köras på mager modern diesel. Den får inte tillräckligt smörjning.

Annat:
En nybliven bekant på Karlsund med IW31, har i helgen bilat upp till Norge för att dubblera Statt i en väns Albin 78, tror jag det var. Jisses vad avundsjuk jag är. Du måste segla upp runt Norge. Det är en riktigt fin kust och du har nära dit. I juli undflyr jag knökfulla Sthlms skärgård och drar nog norrut. ljusne kanske får besök igen. Vi får se.

cptn på G
-tummetotten säkert bättre


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum