Stå kvar orört är väl...

av Pricken, onsdag, juni 16, 2010, 19:35 (5065 dagar sedan) @ Gunnar S

Jag tror inte att pengarna var bortkastade, men ingen kan ju veta! Facit är ju i alla fall att vi hållit oss borta från två världskrig, minst. Men när man ser vad de lägger spränger bort och fyller igen, stridsledningscentraler, radaranläggningar och civilförsvarsanläggningar inte minst, tycker jag att det är lätt att bli betänksam. Är vår omvärld så stabil att vi aldrig mer o.s.v.

Att omvärlden inte är stabil kan vi nog konstatera. Min poäng var att krig förs numera sällan på sådant vis att dessa traditionella vapensystem är till någon nytta.
Vi kan ju se på Irak, Afghanistan som exempel - hur effektiv är dagens högteknologiska krigsmakt där?

ÖB och jag kommer alltså att gå i samma tåg mot havsbaserad vindkraft, detta oerhört dyra och idiotiska sätt att producera el som förstör havsmiljön i just miljöns namn. Havsbaserad vindkraft är endast lönsamt genom kraftiga subventioner. Jag kan inte begripa hur någon enda tänkande människa kan anse havsbaserad vindkraft vara överhuvudtaget försvarbart. Den hjälper till att etablera och underhålla en så hög prisnivå på el att det blir än lönsammare för kolbaserad miljöförstörande elproduktion.

Att vindkraft är subventionerad behövs inte diskuteras - det vet alla. Och utan subventioner hade vi ingen vindkraft. Och inte heller någon forskning och utveckling på området.
Vindkraften har gjort en ganska remarkabel utvecklingsresa när det gäller effektivitet och pris per producerad KW. Är den uvecklingen inte önskvärd och borde stoppas?
Och hur är det med kärnkraften och dess kostnader? Den täcker heller inte sina kostnader och är subventionerad. Ingen privat investerare vill investera i kärnkraft utan statliga garantier eller statligt delägarskap och det (enda?) nya kärnkraftverk som byggs f.n. har redan mer än fördubblat sina kostnader visavi budgeten och är redan försenat i åratal. Har stora likheter med Hallandsåsen. Hur kommer den slutliga kostnadsbilden se ut i Olkiluoto?
Kärnkraften är också beroende av en hög prisnivå för att framstå som lönsam. Men det nämns inte gärna...

Jämförelsen med hallandsåsen haltar väl ändå en hel del...? Alla vet att hallandsåsen är en rullstensås och förutsättningarna är givna från början. Ett stort antal felbeslut i början av projekteringen har gjort att projektet spårat ur. Ett kärnkraftverk går att bygga efter givna säkerhetsregler enligt en fastlagd budget, men allteftersom regeringar, bestämmelser och regler ändras tvingas bygget ändra i omfattning, därför håller inte budget.

Rödgrön regering kommer att pumpa in ofantliga summor i ett "grönt" energisystem, vindkraft, vågkraft, solkraft, mm, mm. för att kunna genomföra omläggningar i energiinfrastrukturen, däremot kommer de inte att tala om var pengarna ska tas ifrån fullt ut. En föraning har vi redan fått i höjda bränsleskatter om de rödgröna kommer till makten, men det förslår föga om de ska driva igenom sin "gröna" energipolitik. Sanna mina ord, det kommer att bli rejält dyrt att bo i Sverige om vi ska gå i brächen för "grön" energi!


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum