Båtrelaterat

av behan, fredag, april 24, 2020, 12:30 (1468 dagar sedan) @ S-B A-son

S-B:s ord om bryggsegling väckte den gamle till liv.

Jag påbörjade i höstas mitt projekt med att byta styrsystem i min rattstyrda 32-fotare (eftersom hon har akterruff) då den gamla styrningen börjat bli väl glapp.
I skiftet nov/dec beställdes en försvarlig mängd grejor till en icke obetydlig kostnad via båthandlare och generalagent? från den stora tillbehörstillverkaren i England (L...m...r).

Leveranser kom successivt av div delar och till sist skulle den nya, större ratten levereras i slutet av januari. Under tiden revs det gamla och det nya installerades med visst besvär. När det gamla monterades använde man sig troligen av synnerligen småvuxna barnarbetare för att montera. Den gamle fick försöka mjuka upp sina leder så gott det gick. Till sist var allt klart sånär som på ratten.

Den kom men visade sig vara betänkligt skev och det dög ju inte. Reklamation, retur och ny skulle komma i mitten eller slutet av mars. När mars började bli gammal och jag som inte bara var gammal utan orolig och undrande ställde frågor fick jag ett nytt besked. En bit in i april skulle den komma. Vid det laget hade oron tagit sig ytterligare en del och alternativet bryggsegling (där kom det) dök upp över horisonten.
Till saken hör att den gamla ratten var gjord för 19 mm axel och inte 25,4 och på fråga till mekanisk verkstad om erforderlig konisk uppborrning av axelhålet var svaret mycket negativt.

När april hunnit en bit och ny förfrågan ställts blev beskedet att ratten kanske kunde komma i slutet av maj men med stark tonvikt på kanske. Alternativet bryggsegling syntes allt troligare. Många nattliga funderingar blev det kring alternativa styrpinnar att montera på axeln. Att använda nödstyrningen i akterruffen var inte en godtagbar lösning.

Nu vidtog också ett ivrigt sökande bland tänkbara verkstäder som kunde sätta upp ratten för svarvning av axelhålet och helst också fixa det lilla skäret man har som säkring.
Efter ett antal samtal och skickade bilder hittade jag en verkstad ute i skogen söder om staden som kanske skulle kunna fixa det. Jag rustade mig med handsprit och GPS och styrde kosan söderut med min gamla ratt. Trygga gubbar, stora maskiner och försäkran om att det skulle de nog fixa.
Två dagar senare hämtade jag den moddade ratten och nu sitter den på plats, styrsystemet är komplett! Nu kan jag välja mellan brygg- och sjösegling.

Den gamle, som besparar er andra och egentligen intressantare hållfasthetstekniska diskussioner med den store tillverkaren


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum