För låg tomgång = kvällsjämmer.

av cptn G, lördag, juli 17, 2010, 10:51 (5054 dagar sedan) @ Håkan

HÄJ
Ditt motorproblem beror sannolikt på den magra matoljan du antagligen tankar i kombination med vatten. cptn gissar på korrosion i dysorna.

Nu är frågan om du kan, alltså verkligen vet hur man demonterar och monterar spridarna korrekt, vare sig du byter eller renoverar dom.
Har du en passande momentnyckel?
Har du avdragare?
Kan du knacka kopparbrickor plana och ta ur härdningen i dom (glödgning plus plumsfräs i kallt vatten). Verkstäder byter, men jag har alltid återanvänt efter nämnda procedur. Speciellt bultarna med oljekanaler som håller bränsleledningarna är ömtåliga. Därför ska kopparpackningarna vara avhärdade och plana. Annars kan kopparn inte ge efter det låga åtdragningsmomentet på bulten för att täta.
Se till så inte skit kommer i gängorna och cylindern.

Kanske är det bättre att en proffsmek gör jobbet. Det har du nog råd med enligt regeln att 10-20 procent av båtens pris är årlig driftskostnad.

Min 2002 går som en klocka, oljan är fortfarande svagt gul på andra året, bränslet bunkerolja. På alla år har jag bara behövt ställa en avgasventil en aning. Den får förstås nya filter regelbundet, tre st bara för bränslet tex. Sjövattenfiltret tar det mesta och bör rensas ofta.

Kall motor: Gasa bara förhöjt tomgångsläge och använd kallstartdraget. Full gas ska det inte vara. Ingen rusning eller belastning på kall motor annat än i nödfall. En princip som gäller alla ottomotorer.

En egenhet som 2000-serien har är att den efter kallstart ökar varvet vartefter den blir varm. Varmkörning rekommenderas på laddvarvet 1500 rpm med passning av gasreglaget.

Tomgången har jag ställt så motorn inte skakar i sidled så mycket.

cptn G
-får det säkert sagt


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum