Avatar

Rörelse

av Håkan, Göteborg, söndag, maj 16, 2010, 17:55 (5115 dagar sedan) @ Walter Mitty

Fanken Walter Mitty, det där tog mer än en T-tid att läsa...

Mycket stimulerande, och jag tror du har rätt i det mesta och naturligtvis har jag inte matematiken eller annan äkta sakkunskap att gå på djupet i fysiken eller kosmologin. Det var alltför längesedan jag gick i gymnasiet och drufsen börjar som sagt inte förrän till hösten.

Men du missar definitivt poängen med den där paradoxen när du påstår att infinitesmalanalysen ger svaret. Det gör den inte, den är bara ett fantastiskt smart matematiskt verktyg för att hantera rörelser i praktisk tillämpning.

"...när x går mot noll."
Men när x ÄR noll, vad händer då? Det är svårigheterna med det den där paradoxen vill belysa.

Men du har helt rätt i att Plancks konstant inte är ett spatialt mått (använde jag "spatialt" rätt...?) och jag borde ha skrivit nåt i stil med att Plancks konstant innebär att det finns en minsta möjliga längd som något kan ha, och denna kan man då kalla Plancklängden.
Jag är rätt säker på att jag sett just det uttrycket någonstans, Walter Mitty, vad säger du?

Det där med att Bing Bang som teori skulle vara passé var oväntat. Det du säger om varierande popularitet är bara ett annat sätt att säga att alternativa teorier också kommer och går. Ju.
Utveckla gärna vad som just nu har ersatt BB som den förhäskande teorin angående universums ursprung. Stringteorin till exempel säger väl inget direkt om ursprunget, bara om vad som är de mest grundläggande byggstenarna?
Och det där att ingen teori lyckas beskriva själva nollpunkten är ju helt i linje med trådens tema.

Varför skulle beskrivningen av ett ändligt universum vara ett avgörande motargument mot BB? Finns det starka skäl att tro att universum är oändligt? Och vilken slags oändlighet i så fall?

Ingen teori kan förresten bli "verifierad" i betydelsen bevisad, men det vet du säkert, Walter Mitty.
Liksom att namnet Big Bang skapades av en av teorins motståndare som ville ge den lite av en löjlig framtoning. Debattörer körde med tjyvnyp då med.

Håkan
quark quark


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum