Avatar

Rörelse

av Håkan, Göteborg, söndag, maj 16, 2010, 21:43 (5115 dagar sedan) @ Walter Mitty

Fortsatt intressant, Walter Mitty, och eftersom jag behöver vara i god form att blänga i morgon nöjer jag mig med ett par kommentarer av många möjliga.

Din retoriska fråga "om universum är ändligt var tar det då slut?" är lite för simpel för att passa ihop med ditt för övrigt imponerande klottrande.
Ytan på en sfär är ändlig, men den tar inte slut någonstans. På analogt sätt kan universum vara ändligt utan att ha ett slut på någon speciell plats. Krökt rum och sånt där.

Det jag påpekade om att teorier inte kan bevisas skall inte tolkas så som jag får en känsla av att du gör, Walter Mitty, som att jag skulle påstå att detta gör teorier meningslösa.
Det är bara amerikanska kristna som vill ha in sin Intelligent Design i skolsystemet för att få del av skattepengarna till detsamma som påstår sådant. ("Evolutionsteorien är BARA en teori...")

Nädå, för var gång en forskare med annorlunda åsikter försökt bevisa att en teori inte är riktig, men misslyckats, så stärks vår tro på teorin. Och om teorin gör förutsägelser som stämmer med våra observationer, och vi kan konstruera apparater baserade på teorin och de fungerar, så betraktar vi teorin som riktig. Men det går inte att formellt sett bevisa teorier som gäller för fysiska förhållanden, endast teorier om abstrakta saker som till exempel matematik.

Jag har inte hittat namnet på den som hittade på namnet "Big Bang", fortsätter att leta i morgon.
Men begreppet Plancklängd är välkänt. 10, upphöjt till minus 35, meter.

Håkan
god quark för i kväll


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum