Avatar

Logiken i sammanhanget

av Seawolf @, torsdag, juni 10, 2010, 20:33 (5087 dagar sedan) @ Håkan

Skillnaden mellan dieslar och bensinmotorer är att i dieseln suges luft in och komprimeras till så hög temperatur att när bränslet sen sprutas in under en tidsperiod som en dimma så skall det självantända från första oljedimpartikeln. Gör det inte det så hinner en för stor dos oljedimma komma in innan det självantänder och då hörs ett dieselknack. Orsaken är för LÅG självantändningsförmåga hos bränslet (för dåligt Cetanvärde).

I en bensinmotor finns bränslet färdigblandat i luften som sugs in i cylindern, och där skall det INTE ske en självantändning, utan när tändstiftet gnistrar skall en flamfront under en viss tid vandra runt i förbränningsrummet. Om bränsle/luftblandningen självantänder av kompressionsvärmen så knattrar motorn. Orsaken är för hög kompression eller för HÖG självantändlighet hos bränslet (för lågt Oktanvärde).

Om alltså en dieselmotor knattrar mindre på grund av en viss tillsats, bör slutsatsen vara att den ÖKAR bränslets självantändlighet. (höjer Cetantalet). Det torde alltså inte handla om smörjningen för motorn, nästan alla delar smörjs ju av motoroljesystemet, och det är ju inte där man häller i tillsatsen.

Dieselknacket är mycket lägre på moderna dieslar med superhögt insprutningstryck, och även finregleringen av insprutningsförloppet har förbättrats. En sån gammal mekanisk insprutare som en MD20033 har är tämligen primitiv. Man kunde kanske tänka sig att tillsatsen kan påverka att spridarna får ett gynnsammare öppningsförlopp också, så att den initiala öppningspuffen för insprutaren blir lite mindre uttalad. Det skulle också kunna minska knattret.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum