Avatar

Logiken i sammanhanget - tändförbättring

av Seawolf @, fredag, juni 11, 2010, 12:32 (5086 dagar sedan) @ Håkan

Om man begrundar sekvensen av händelser som Håkan rapporterar så uppfattar jag det så att han först fick problem med att grovfiltret var fullt och släppte igenom vatten. Sen gjorde han rent och provkörde, det funkade. Sen (före eller efter provkörningen) fyllde han på en promille undergörande essens. Lättad över att motorn går igen blir han go och glad, och upptäcker att den låter bättre också.

För en sidostående betraktare kan man undra över om det i själva verket är avsaknaden av vatten i bränslet som gör att motorns dieseldimma tänder bättre nu så det knattrar mindre?

Det är ett klassiskt misstag att man ändrar flera faktorer samtidigt, och sen tillskriver man den ena faktorn alla förändringar när det i själva verket var en helt annan faktor som inverkade.

Så tycks det delvis ha varit då man fann störningar i fortplantningen i djur, och man fann ett starkt samband med DDT-halterna. Så man förbjöd DDT. Men snart senare upptäckte man att det i själva verket var ämnet PCB som var den direkta orsaken fast man tidigare inte hade analyserat efter det. Så då förbjöds även PCB. Spridningsmekanismenrna var likartade för båda ämnena.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum