Avatar

Tvåtaktsolja

av Ljusne-Håkan @, Södra Bottenhavet, de enda riktiga havet, fredag, juni 11, 2010, 14:10 (5085 dagar sedan) @ Peter K

Är det inte någon som kör med några tårar tvåtakt-olja i dieselet
för att smörja lite extra, och får samma resultat, en mjukare
gång på motorn??


Det häller jag alltid i. Annars förstör man ju motorn ju. Tar en lagom skvätt.


"Att tillsätta begagnad olja och/eller tvåtaktsolja i dieseln har aktualiserats i och med att miljödieseln har gjort sitt intåg på den svenska marknaden. Dessa båda tillsatser förkortar insprutningsutrustningens livslängd avsevärt. Dessutom ökar avgasemissionerna med inblandning av dessa oljor. Med andra ord är det inte att rekommendera att tillsätta begagnad olja eller tvåtaktsolja i dieseln."
Källa, drevia.se

Det där tror jag inte alls på:
När miljödieseln kom hade jag förra båten med en Volvo MD2B motor. Efter att jag började köra på den soppan, hällde aldrig i nåm olja eller tillsats, så blev den sämre och orkeslösare i en märkligt snabbt nedåtgående spiral, efter tre år med miljödiesel gav den nog typ 8 hk, i stället för 25, svartrökte och var svårstartad. Jag hade båten i 14 år, och pre miljödieseln märkte jag ingen förändring alls.
Nu har jag Yanmar och häller i nån kapsyl tvåtaktsolja då och då. Motorn går precis lika bra nu som för sju år sen när båten köptes. Så jag bygger mitt handlande på egna erfarenheter. Känner en hel del gubbar dessutom som är ruskigt kunniga på gamla dieslar, de håller också på att man ska hälla i lite olja.
Jag brukar tanka 30 liter från dunk i stöten, då häller jag i ca en halv dl tvåtaktsolja. Även min motor går tystare.
Att hälla i stora mämgder olja kan nog vara rena vansinnet. Och begagnad olja, som Drevia nämnde, vem fan häller det i tanken?

--
I helvete heller!, skrek han inni från kammarn.


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum