Avatar

Varför forskningen om naturfolk är felaktig

av Seawolf @, tisdag, januari 31, 2012, 18:01 (4471 dagar sedan) @ Nitgubben

Faktum är (jag finner inte referensen just nu dessvärre, jag trodde inte jag skulle behöva minnas den) att sentida forskning gjord av någon som levt ihop med en stam av naturfolk i Amazonas, berättar om hur stammen för(-de?) regelrätta småkrig med omgivande stammar, och idkade aktivt raider för att erövra kvinnor, byte mm. Om jag minns rätt var det en dödlighet på män på flera tiotals procent bara av sådana skäl.

Vidare, om vi tar del av förhållandena på Nya Guinea så framkommer att där var vanligt med liknande stamkrig och där även kannibalism var en viktig beståndsdel. Även på vissa öar i Söderhavet förekom raider mellan ögruppena av krigsliknande och kannibalistisk karaktär. Människor tillredda där kallades ju "långgris". Detta innan västvärldens folk började införa en mer humanistisk (och tyvärr rätt rå missionsverksamhet)

Ruandas massutrotningar är väl på sätt och vis ett extremt storskaligt exempel. Nazismen i Tyskland med judeutrotningarna ett annat exempel i modern tid, även om kannibalismdelen inte fanns med.

De moderna huligankrigen mellan fotbollssupportrar är såvitt jag förstår bara en klockren förlängning av de stamkrig som relateras till ovan, och är alltså baserade på de (tyvärr) taskiga och krigiska mänskliga instinkterna. Min personliga åsikt är att straffen för ALLA kollektivt utförda lagbrott skall vara strängare än de som begås av en enskild stolle, det är så oändligt viktigt att inte gruppattityden får bli en ursäkt att bete sig felaktigt.

Att en eller annan forskare, baserat på den gammalmodiga och romantiska drömmen om "den ädle vilden" skriver av sig sina förutfattade meningar baserat på selektivt utvalda exempel förekommer alltid, hela tiden, och särskilt vanligt verkar det vara inom samhällskunskap, socionomi, psykologi och psykiatri.

Det skulle troligen gå precis lika bra (gud förbjude) för en icke PK forskare att samla en ohygglig massa dokumenterade fakta och med dem sen skriva en avhandling där han försvarar Nazismen med att utrotningskrig mot grupper utanför den egna är en ursprunglig mänsklig instinkt och som är den som fört mänskligheten framåt.

Att en mindre stam av individer där alla känner varandra, (eller åtminstone känner någon i nästan alla familjegrupper inom stammen) och därför är justa mot varandra är radikalt en annorlunda situation än skeendet i storskaliga sammanhang med anonymitet.

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum