Avatar

Människan, en fredlig apa

av Håkan, Göteborg, torsdag, februari 02, 2012, 21:08 (4469 dagar sedan) @ Seawolf

Har lärt mig genom åren att vara försiktig med att käfta med Seawolf, han har en irriterande ovana att ha koll på sig, mycket ovanligt bland riktiga upare.
Men om jag tolkar hans religiösa förkunnelse om runda kalvar rätt vill han att jag tar folks berättelser om syndafloden litegrann på allvar, genom att ideén om hur Svarta Havet fylldes "som en syndaflod" kan tas på allvar och att detta är ursprunget till fantasierna om guds straff och Noak osv.

Knappade mina händer och tillbad Google och bad om vägledning och blev bönhörd.
Enligt en forskare bröt medelhavet igenom och höjde nivån i Svarta Havet hundra meter "på kort tid", enligt en annan rörde det sig bara om trettio meter. Det finns nog några som har helt andra ideér om denna tid, men de bortser vi från just nu.
Och vi pratar ju syndaflod och guds närapå utrotande av allt liv som han själv skapat men blivit missnöjd med (vilken chef...) så vi håller oss till hundra meter. Det var ändå tvåtusen meter djupt vatten i havet på de djupaste ställena, så det var ett jättehav ändå och jag antar för enkelhetens skull att dess utbredning var kanske 80% av dagens.

Vi försöker alltså som ett tankeexperiment göra det troligt att ökandet av Svarta havet med hundra meter var så dramatiskt och ödeläggande att det lever vidare efter många tusen år som ett guds straff och med historier om Noak och arken osv.
Så vad tror ni "på kort tid" betyder? Antag att vattenflödet var som Niagara, världens största(?) vattenfall beträffande vattenmängd.

Håkan
upanörd


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum