Avatar

Människan, en fredlig apa

av Seawolf @, torsdag, februari 02, 2012, 22:12 (4469 dagar sedan) @ Pinja

Enligt min syn så lider forskningen om människans ursprung svårt av "gatljus-syndromet".
(Ni vet, gänget är på väg hem från krogen en kväll, varvid en stannar vid en gatlampa och letar intensivt på marken. -Vad letar du efter? -Mina nycklar! - Är du säker på att du tappat dem där? -Nej, men det är ju bara här det är ljust så man ser något!)

Man fokuserar alltså i sin forskning på att skapa hypoteser om hur allt gick till baserat på vad som återfunnits under de få gatlamporna (alltså sådana inlandsformationer där jordens geologi råkat skapa förutsättningar för fossils bevarande.)

Under historisk tid finnar man däremot att människan företrädesvis bosätter sig vid stränderna av världshavet eftersom biologin på båda sidor om strandlinjen är nån tiopotens rikare än längre ifrån åt båda håll. Och det vore rimligt att antaga att hon gjort så i miljontals år, dummare var vi inte då heller. Och som jag är förvissad om att det är lättjan som styr, och det är lättare för en begåvad art att livnära sig vid båda sidor om stränder än längre ifrån, så är det icke-begåvat att hålla till i inlandet på savannen.

Dilemmat är bara att under denna tid har världshavets nivå kontra strandlinjen ändrat sig med sådär hundra meter hit och under tiden, vilket förstört alla spår. Av denna anledning har hävdats bestämt länge att människan under en stor del av sin utveckling varit en savann-inlandsvarelse, och först på senare tid har man funnit spår av boende vid grottor vid högre stränder och livsföring på musslor mm.V issa obstinata forskare har t.o.m. hypotesen att vi under någon kritisk utvecklingsfas var så amfibiska att vi lade oss till med ett hudfettlager (som inga andra primater har) och tappade pälsen som bara var till förfång om man var lika mycket i vattnet som på land. (Själv kan jag tänka mig det - vi trivs ju inte förrän vi är nere vid vattnet, och det känns klockrent att komma från invanda gener!)

Vidare har det ploppat upp en och annan lämning som stökar till de etablerade hypoteserna, dels minin "Homo floresiensis" dels en del fynd i inre Asien av urgamla varianter mellan Neanderthal och Sapiens. Och det var grymt länge sen vi tog oss till Australien av allt att döma, så det där med att överbrygga vatten är säkert en urgammal "drift" som vi har kvar av. (Marin anknytning, yesss!)

Så det har nog spillt över lite flockar hit och dit mer än vi tror under historiens gång. DNA-analyser på det man finner kan nog visa skapligt hur detta gått till. Men så lite är funnet av så mycket historik!

--
"The Seawolf is a mythical creature that does not exist in any known culture. According to University lore, the Seawolf is a sea creature that brings good luck to anyone to lay eyes on it."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum