Klimathotet

av Tomas E @, måndag, december 14, 2009, 16:30 (5265 dagar sedan) @ Håkan
Ändrad av Tomas E, måndag, december 14, 2009, 17:04

Artikeln som länkades till nämner några siffror som visar att jordens befolkning sjunker endast långsamt även om ettbarnspolitiken genomförs konsekvent. Först om ett århundrade är vi tillbaka ungefär i den folkmängd jorden hade när jag föddes strax efter världskriget. (Nej, det andra, lustigkurrar.)

Om det gäller att minska utsläppen av växthusgaser tar det för lång tid för att den här metoden ska leda till önskat resultat. D v s det tar för lång tid för att befolkningen ska minska i sån utsträckning att det får tillräcklig effekt på utsläppen.

Men dels är ettbarnspolitik en omöjlig sak att genomföra, en av artikelns falskheter är att antyda att det fungerat i Kina. Men Kinas folkmängd ökar hela tiden, alltså föds det mer än två barn per kvinna i genomsnitt i Kina.
Ytterligare effekter som mord på nyfödda flickor, ökande prostitution och även kidnapping av barn och traffiking genom det stora överskott av män som blir följden skall inte heller underskattas, även om de kan minskas genom ökad bildningsnivå och utrotande av vissa traditionella och religiösa ideér.

Artikeln nämner inte att man håller på att frångå ettbarnspolitiken, åtminstone i delar av landet. (Se The Economist tidigare i år.)

En annan falskhet är att utelämna det problem som någon redan nämnt i tråden, det demografiska problemet med allt fler äldre i förhållande till yngre, pensionärer i förhållande till arbetande som försörjer dem via skatten. Med en ettbarnspolitik övergår detta från att vara ett allvarligt problem till att bli en total katastrof.

Vore det en "total katastrof" om vi tvingades arbeta längre? Knappast. Det skulle givetvis kullkasta mångas planer på några tiotals år av försörjning av andra, men det är knappast detsamma som katastrof. När systemet med pension betald av andra än barnen och andra nära anhöriga infördes var den genomsnittliga livslängden väsentligt lägre än nu. Pensionsåldern i delar av världen som har pension borde alltså höjas betydligt. Gissar på en tio år, eller så. Antagligen leder det dock till svårigheter i de delar av världen som saknar pensionssystem och annan offentlig välfärd, det finns helt enkelt inget åldersmässigt slack att ta av.

Och är vi inte alla överens om att det är positivt för barn och barns utveckling att ha syskon?

Absolut, men om valet står mellan ett syskon och en obeboelig jord är det enda rationella valet det förra.

--
"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum