Avatar

Klimathotet

av Håkan, Göteborg, måndag, december 14, 2009, 18:17 (5265 dagar sedan) @ Tomas E

Vore det en "total katastrof" om vi tvingades arbeta längre? Knappast. Det skulle givetvis kullkasta mångas planer på några tiotals år av försörjning av andra, men det är knappast detsamma som katastrof. När systemet med pension betald av andra än barnen och andra nära anhöriga infördes var den genomsnittliga livslängden väsentligt lägre än nu. Pensionsåldern i delar av världen som har pension borde alltså höjas betydligt. Gissar på en tio år, eller så. Antagligen leder det dock till svårigheter i de delar av världen som saknar pensionssystem och annan offentlig välfärd, det finns helt enkelt inget åldersmässigt slack att ta av.

Vi kan inte kombinera att arbeta längre för att försörja oss själva med att minska arbetslösheten för yngre.
Skulle vi verkligen bli färre på jorden skulle visserligen antalet som är arbetslösa minska just av den orsaken, men samtidigt skulle behovet av att producera varor och tjänster minska och därmed antalet arbetsuppgifter - och vilket som minskar mest kan man spekulera över. Lägg därtill att vi ju också, just för klimathotets skull, skall kraftfullt minska utnyttjandet av råvaror och energi, dvs kraftfullt minska produktionen av varor och transporter och tjänster, naturligtvis i första hand sådant som är mer till nöje än nytta. Dvs det mesta vi människor sysslar med...

Och är vi inte alla överens om att det är positivt för barn och barns utveckling att ha syskon?


Absolut, men om valet står mellan ett syskon och en obeboelig jord är det enda rationella valet det förra.

All beteendeforskning visar entydigt att det allra mesta vi människor gör inte bygger på rationella analyser, och oftast är vi inte ens medvetna om varför vi gör saker.

Så det enda som har en realistisk chans att funka är diktatoriska beslut, som ändrade sjukkasseregler till exempel, vilka ju syftar till exakt det där med att så många som möjligt skall arbeta längre i stället för pension.
Märkligt att människor blir så upprörda i stället för att se det rationella i detta...

Håkan


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum