10

av Tomas E @, söndag, december 16, 2012, 11:54 (4163 dagar sedan) @ rigaskräcken

Antingen gör man som idag, inga jobb till invandrarna, då har de det lite sämre än oss och vi känner att de är en belastning.

Menar du på full allvar att det inte finns invandrare som arbetar?

Eller så integrerar vi dem och märker då raskt att de jobbar mer än oss och rimligen tjänar mer, hände på 50 alet om jag förstått rätt, då klagade vi på att e förstörde ackorden i skog och industri.

"Eller så integrerar vi dem" antyder att det skulle vara "vårt" fel att så många invandrare inte arbetar. Tror du på fullt allvar att en arbetsgivare är intresserad av arbetskraft som inte ens kan läsa och skriva på sitt eget språk? Som en grek-svensk ägare till ett städföretag uttryckte det för mig: I Sverige måste man ha grundläggande IT-kunskaper för att kunna få arbete på ett städföretag.

En del av den omfattande mytbildningen om invandringen är att vi "alltid" har haft invandring och - underförstått - att den invandring vi har i dag inte är olik den vi har haft tidigare. På 50-60-talen rådde det akut arbetskraftsbrist inom verkstadsindustrin och Asea m fl åkte ner till syd-Europa och rekryterade på plats. De som kom hit hade därmed ofta arbete från första dagen och lärde sig svenska på jobbet. Dessutom hade de redan ett yrke, som de vara duktiga inom och kunde både läsa och skriva. Ställ det mot situationen i dag med en massinvandring av låg- och outbildade, som dessutom kommer från kulturer som är väldigt olika vår, jämfört med vad som var fallet på 50-60-talen.

Längre tillbaka i tiden var gränserna helt öppna och det fanns ingen välfärdsstat. Det som gällde var survival of the fittest, i stort och smått. Vallonska järnarbetare, holländska handelsmän och tyska industribyggare hade något att erbjuda, som gjorde att de kunde överleva av egen kraft. Stora delar av dagens invandrare hade valt att inte komma hit under de förutsättningarna.

Man kan inte i det långa loppet kombinera en fri eller nästan fri invandring med en välfärdsstat, som erbjuder fritt vivre utan arbetsplikt. I takt med att utvecklingen eskalerar kommer allt fler att tvingas inse detta, som borde vara självklart.

--
"And those who were seen dancing were thought to be insane by those who could not hear the music."


Hela tråden:

 RSS-feed av trådar

powered by my little forum